Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J18a84n 73R44á31ž

16. 8. 2021 12:50

"Absolutní prohra US ve válce Afghánistánu“, jak jinak lze to, co nastalo po bleskovém vítězství Talibanu nad od NATO cvičených žoldnéřů loutkové vlády v Kábulu nazvat?

sposta řečí, co tento fakt mají zamaskovat je rovno Hitlerovu prohlášení, že Německé jednotky se po bitvě u Kurska plánovitě stáhly do předem připravených pozic.

Bidenovo : "Spojené státy dosáhly v Afganistanu svých cílů" je ve světle faktů dokonalé trapné.

14 5
možnosti
JR

J49a77n 53R85á97ž

16. 8. 2021 12:50

"Absolutní prohra US ve válce Afghánistánu“, jak jinak lze to, co nastalo po bleskovém vítězství Talibanu nad od NATO cvičených žoldnéřů loutkové vlády v Kábulu nazvat?

sposta řečí, co tento fakt mají zamaskovat je rovno Hitlerovu prohlášení, že Německé jednotky se po bitvě u Kurska plánovitě stáhly do předem připravených pozic.

Bidenovo : "Spojené státy dosáhly v Afganistanu svých cílů" je ve světle faktů dokonalé trapné.

14 5
možnosti
Foto

Vysvědčení většinou vystavuje kantor, resp. učitelský sbor. Práci ohodnocuje zaměstnavatel. V tzv. geopolitice občas není až tak jasné, kdo je kdo a kým v daném čase. Jen válčení a války jsou pokračováním politiky, ovšem jinými prostředky. A tím se kruh uzavírá:-/

1 0
možnosti
JR

J37a19n 42R23á17ž

16. 8. 2021 13:02

"Všechny války, které nedosáhly předem deklarovaných cílů, jsou prohrami".

(Carl von Clausewitz)

2 0
možnosti
Foto

J48i62r62i 88C72i26z

16. 8. 2021 11:20

Pane generale, poprve ctu objektivni informace o udalostech v Afghanistanu a dekuji Vam. Protoze temer vzdy plati, ze historie dava svedectvi o vyvoji kazdeho statu, podival jsem se na dejiny Afghanistanu. Vubec me neprekvapuje zjisteni, ze do Afghanistanu slozenem z mnoha kocovnych kmenu po staleti valcicich proti sobe vnikla V.Britanie se svou kolonialni politikou zalozenou na vysavani nerostneho bohatstvi techto uzemi. Britove prohrali v Afghanistanu valku v r.1842 a jejich armada byla znicena. Britove nikdy neumeli valcit na sousi, pravidelne prohravali s americkymi zalesaky, Indy, Bury, Sudanci atd a diky vyjimecnym schopnostem jejich namornictva se stali nejvetsi kolonialni mocnosti na svete. Vzdy jim slo o jedine (taky v I. a II.WK), udrzet svoje kolonialni panstvi bez ohledu na to, zda obyvatele techto uzemi maji nejaky vztah k jejich systemu vladnuti. Zeme Afriky, Asie a Stredniho vychodu rozdelili podle pravitka a vubec se nezabyvali nabozenstvim obyvatel. Pro Brity to byly jen podradne lidske bytosti slouzici jim jen jako otroci a delnici. Britove meli pod kolonialni kontrolou sousedni zeme Afghanistanu a tedy velky vliv na cele uzemi. Afghanistan byl vzdy pomerne zaostala zeme ve srovnani s jinymi, navic nema pristavy pro export. Tak se tento chudy stat bez infrastruktury soustreduje na vynosne pestovani opia a povoluje vznik zakladen teroristickych organizaci. Vase udaje o poctech vojaku NATO dosvedcuji, ze cilem cele mise bylo jen likvidovat tyto zakladny. Jestlize nevzdelany chudy narod neni schopen sam zacit rest svoji situaci i pres nabidnutou pomoc, je zbytecne tam setrvat. Aby bylo mozne ovladnout cele uzemi, bylo by potreba dle meho laickeho odhadu nejmin 500tis dobre vyzbrojenych vojaku a ta cena je prilis vysoka.

7 2
možnosti
Foto

Ono jim tam bude bez těch okupantů lépe.

1 4
možnosti
MP

Pane generále, problém uzavření dohody mezi špatnými stranami jsem odhalil, jako naprostý laik, po jednodenním studiu informací na internetu.

1 0
možnosti
Foto

Možná to bude tím, že Afghánci chápou, že demokracie dokáže v jejich společnosti produkovat větší totalitu, než kterou tam mají dnes.

Selhání Amerického imperialismu není žádná tragédie.

2 6
možnosti
JL

Připomíná to trochu situaci během občanské války v Rusku po roce 1917. Západní státy v Rusku intervenovaly, ale Rudá armáda, bolševici zvítězili a , co bylo pak, víme. Tam to ovšem bylo krátkodobé, pár let, v Afghánistánu "strašily" západní státy 20 let a měli velkou kontrolu území....Někteří nadšení Čechové už volají po další intervenci - asi nepochopili, že doba kolonialismu už skončila. Exportovat západní styl vlády prostě někde nefunguje, hlavně v Asii a v Africe. A protože máme demokracii, fungovat to nebude.

3 0
možnosti
JJ

Jako souhrn událostí v čase a částečné poodkrytí zákulisí - dost dobré.

Nicméně nikde od vás nevidím to "vysvědčení" "mírových sil" NATO, které vám Tálibán vystavil. Řekl bych, že do cukrárny by vás za ně vzal málokdo. Naštěstí klečení na hrachu by dnes bylo považováno za týrání.

Teď jen honem nalézt "někoho" nebo "něco", co za to může. Docela bych si vsadil na to, kdo to bude!;-)

5 0
možnosti
Foto

Potvrzení toho, že mohamedánům se nedá rozumně "pomáhat". Kdykoli naše hodnoty vzešlé ze židovství a křesťanství odhodí a obrátí se proti nám. Na mohamedány vždy v dějinách platila jen síla. Jakmile s nimi některé vlády koketovaly (ostatně i do Španělska si je nejspíš pozvali nepřátelé a zrádci krále Rodericha), vždy to skončilo malérem.

7 2
možnosti
Foto

V rozhovoru v tv tuším od tady toho pána několikrát zaznělo něco ve smyslu, že podcenili jejich mentalitu. Dnes v článku na idnes je, že pro záchranu svého krku, podříznou krk komukoli jinému. Samozřejmě nejsou všichni stejní ale například z toho, jak probíhá islamizace v západních zemích bychom se mohli poučit a postavit jejich islámskou ideologii mimo zákon, tak jako je to například v Angole. Nic proti nim nemám ale je spousta islámských zemí, kde mohou spokojeně žít za své a ne z našich sociálních dávek. My jsme příliš vyměklí a neumíme to s nimi, jako napříiklad v Rusku, kde jich je daleko víc a nedovolí si tolik jako na Západě.

1 0
možnosti
JL

Neodborně řečeno: americký neo-imperialismus, motivovaný liberální demokratickou ideou, v Afghánistánu neuspěl. Podle mě je to v pořádku, to je můj osobní pocit. Americké útoky na "nepřítele", kde je napadlo, ve 20.století, potažmo po 2001 pomalu - doufejme - končí. Už to, že se Američani nezapletli do rusko-ukrajinského konfliktu, je signálem, že se něco změnilo...Teď bude probíhat mocenská harmonizace mezi trojúhelníkem USA-Rusko-Čína, přičemž můžeme všichni jen doufat, že tato válka neproběhne. Ale jsou možné malé konflikty jako Izrael-Írán.

4 2
možnosti
JL

Chápu, že moje úvaha se autorům mínusů nelíbí, ale budou se muset smířit s realitou. Američani hráli pozitivní roli za 2.světové války, kdy pomohli zlikvidovat nacismus, i porážka Japonců lidem obecně prospěla, ale blokovat vojensky komunisty už se US Army nedařilo - museli jsme počkat, až se komunismus sám vyčerpá a zhroutí. Dnes tu máme nacionalistické, nebezpečné režimy Ruska a Číny, to je problém budoucnosti pro západní svět. Nikoli Afghánistán, ten je z globálního hlediska bez významu.

0 0
možnosti

R^

Dík za souhrn, který je potřebný v současné desinformační době!

:-)

12 0
možnosti
PD

slovy jednoho sovetskeho predstavitele:"mysleli jsme to dobre ale dopadlo to jako vzdycky..."

2 1
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3371x
Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik