Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZH

Díky za kvalitní článek R^

4 1
možnosti
Foto

Prezident Ghání zná své Pappenheimské lépe než kdokoliv z NATO. Proto nic nenechal náhodě a práskl do bot, dokud to šlo. JIstě byl dobře připraven, jinak by dnes pobíhal s davem po Kábulském letišti.

3 0
možnosti
ML

M79i95l87a57n 49L15u40k15e40š

16. 8. 2021 18:06

Hezka, dlouha, nic noveho nerikajici "analyza". Pardon, ale dost kecy... Ghani vcas utekl (uletel) do Tadzikistanu a podle zatim nepotvrzenych zprav si odvezl nekolik dodavek plnych bankovek. Jestli se to potvrdi, jen to bude usmevny dukaz toho, jak tamni ryby smrdi od hlavy a jak mistne pestovany "leadership" je prohnily odshora dolu. Ohledne AFG armady, 300.000 muzu s dobrou vyzbroji i vystroji to vzdalo behem nekolika tydnu/desitek dnu - takze to chtelo jen 20 let vycviku a vysledek je 800.000 milionu USD (slovy osmsettisicmilionu dolaru, chcete-li 800 miliard) v cerne dire vetsinou americkych danovych poplatniku (Ghani si vzal asi jen drobne). A do tretice, nasi slavni tlumocnici - jaka je jejich afinita k nam? Hovori cesky nebo jen tlumoci mistni nareci do ENG? Do jake miry jsou pravdive ty informace o tom, jak s nami bojovali? Jsem pro se o ne postarat, ale neni v tom zase nejaka dalsi levota? OK, muzu donekonecna cist podobne "analyzy" duveryhodne vypadajicich byvalych vojaku a snazit se porozumet, ale zatim mi to pripada jako vesmirny prusvih NATO, USA, EU i OSN, v podstate dost velky prusvih celeho zapadniho sveta. Co bude priste? Taiwan Cine bez boje? Syrie Rusku bez boje? A dobre vypadajici lide jako Sedivy, co jsou ted chytri jako radio, pisi dale chytre clanky o tom, jak by se melo a jak se byvalo melo....

11 4
možnosti
SB

Jsou prostě území, která mohou být nepřátelskýmií armádami obsazená, male která nikdy nelze doswtat pod kontrolu.

Takhle Karthágo prohrálo i druhou punskou válku: Okupovalo převážnou část Apeninského poloostrova, tedy tehdejší Římské říše, ale nakonec s tím nic nesvedli a válku prohráli. Takhle prohrál Napoleon v obsazeném Španělsku, takhle ten samý Napoleon se stáhl z Ruska poté, co neprohrál ani jednu bitvu (stahovat se začal v září, ale bitvu na Berezině prohrál v listopadu), takhle jiný Naopleon (jeho synovec, tedy Napoleon III.) obsadil, ale nedostal pod kontrolu Mexiko, musel se stáhnout a nakonec to životem zaplatil bratr císaře Františka Josefa I.), takhle Němci prohráli na východě, takhle Američané prohráli ve Vietnamu a Rusové v Afghánistánu.

Prostě některé země lze oibsadit, ale nelze dostat pod kontrolu.

A zrovna Afgánistán patří k územím, která lze poměrně snadno obsadit, ale mkterá nikdy nikdo nedostane pod kontrolu. Hornatý terén, náboženští fanatici, drsné klimatické podmínky, to vše se na tom podílí.

6 0
možnosti
ML

M43i27l35a86n 18L59u28k23e87š

16. 8. 2021 18:11

AFG je ustupove uzemi Pakistanu, kdyby prohral valku s Indii... problem neni sam o sobe kmenove zalozeny AFG, ale jeho dnesni kmotr, Pakistan... Kde ze se ukryval Usama? Kolik ze az donedavna platily USA Pakistanu rocne v dolarech? Dokud bude soucasny militantni a islamsky temer jiz radikalizovany Pakistan Pakistanem, problem se bude jen zhorsovat.

0 0
možnosti
JV

Konečně pohled profesionála, který dokáže situaci popsat v základních souvislostech.

5 0
možnosti
JS

a Šedivý je zelený mozek, který nic nepochopil a ani nic nepochopí, poněvadž je stále je na úrovni PŠM

2 11
možnosti
MM

Pane Sedláčku, lepší zelený mozek než bezmozek, , což?

6 1
možnosti
VG

Žádné boje. Vypadá to, že se domluvili. Tálibán a velení armády AFG. Naši vojenští čučkaři selhali, neumí tamní jazyky a jsou líní a hloupí.

8 2
možnosti
RM

Článek není úplně špatný, nicméně nesouhlasím s tím, že prezident Ašraf Ghaní nic nevěděl o neschopnosti Afg. armády. Kdyby nic netušil tak ho Tálibánci zajali. To, že stihl utéct naopak jasně ukazuje, že byl připraven na to jakým fofrem to půjde.

5 1
možnosti
JV

Taky to mohl být panický útěk v poslední chvíli. Nic nedokazuje ani jedno z toho.

1 0
možnosti
LF

Vize příkladná.

Skutek?

Utek!

1 0
možnosti
ZZ

Takže od r. 2014 vlastně šlapeme v lejně a dodnes jsme se to báli veřejně přiznat, že nejen naše armáda a politikové, ale i USA a celé NATO do tohoto lejna vytrvale šlapaly.

Naše tajné služby a armáda vytrvale lhaly o svých úspěších. Dnes nějaký šéf vojenské policie v Afgánu si pustí hubu na špacír v TV - že za to může naše vláda.

Ubohost nad ubohost. Udělejte si nejprve pořádek v generálním štábu. Vyhažte zbytečné důstojníky a uvědomte si, že naše armáda se nemá vymlouvat a v zahraničí nemá co pohledávat !

:-P:-P:-P

8 7
možnosti
VV

Sakra vy jste se ale rozdurdil. Ale mluvte prosim za sebe. Nevim jak kdo, ale vy podle mne urcite uz mnohem dele.

Nas co pousivame jsete vlastni rozum do toho prosim netahejte.

4 5
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3371x
Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik