Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HW

Horst W

22. 3. 2011 20:59
Souhlas

Souhlasím, jedná se skutečně o primárně problém arabského světa a tak se k němu mělo i přistupovat. Pokud se do toho NATO a USA měly montovat tak jedině až v druhé línii za arabskými zeměmi, kterým měli být pouze k ruce. Jinak se NATO a USA dostanou do další pasti, vytvoří jakýsi nestabilní stát a vlastně celý region.

Jak je to s podporou arabského světa ukázaly nejlépe první dny konfliktu, které ukázaly, že někteří dokážou názor změnit během krátké doby i několikrát, což je bohužel opět i případ ČR. 

0 0
možnosti
J

ježo

22. 3. 2011 21:03
Re: Souhlas

Malá oprava.Do té pasti se nedostanou,už se stalo.

0 0
možnosti
M

magelan

22. 3. 2011 20:45
Nu, čeho chceme dosáhnout...

třeba: vyvolat třetí světovou...?

 

Ne, teď vážně. Starou belu víme, kdo vlastně proti Kaddáfímu stojí a co to bude znamenat nejen pro naši civilizaci ale hlavně pro tu jejich, pro obyčejné libyjce. Myslím že ti jsou v zásadě zcela mimo nímání těch, tkeří tuhle akci rozpoutali. Jde s velkou dávkou pravděpodobnosti o zcela jiné věci, nežli o budoucnost libyjců.

 

Jde spíše, jak už to bývá, o vliv, o ukázku moci, o možnosti základen a o oslabení potencionálních protivníků. Za Gaddáfího se libyjci nemusí mít zcela špatně, a proti neměu možná stojí skuteční teroristé. Ale když on nesouhlasí s americkou politikou. Takže tohle je prostě příležitost se ho  zbavit. Jasně, není přeci cílem ale je potřeba aby byl na konci zabit...  Pokrytectví vládne světem... a my ho tvoříme...

0 0
možnosti
DN

mpixel

22. 3. 2011 20:35
mrzí mě když slyším takové bláboly od tak vysoce postaveného

Cíl mise je:

1/ minimalizovat vojenskou techniku diktátora. nyní je ideální příležitost

2/ udělat reklamu na své bitevníky. Škoda že se ČR také nezapojila. Udělala tak velkou chybu. Bitevníků L159 máme, že nevíme co s nima. Žádnou žhavou akcí ale neprošli. To je dost negativní reklama. A když je příležitost, tak ji ČR promarní. USA zlikvidují protiletadlovou obranu a L159 by se hodil na likvidaci pozemních cílů jako např. tanků. Byla by to obrovská reklama.

3/ ukázat sílu

Všechny tyto cíle se plní.

0 0
možnosti
J

ježo

22. 3. 2011 20:40
Re: mrzí mě když slyším takové bláboly od tak vysoce postaveného

Pokud si pochopil z článku jen to čím si přispěl?

0 0
možnosti
K

karbidik

22. 3. 2011 19:57
multikulti levicakum

pod vedenim kocaba a havla a dalsich humanitarnich bombarderu to je jasne

0 0
možnosti
A

ab1536

22. 3. 2011 20:25
Re: multikulti levicakum

teda ale, rozhodne se ohrazuji, jako multikulti levicak odmitam mit neco spolecneho s laskymilovnym bombarderem havlem:-P

0 0
možnosti
ZK

SID09

22. 3. 2011 19:52
To co víte dnes vy, to ví dávno už řadový občan

Tak si to přeložme do češtiny. Libye nemá z vojenského hlediska prakticky šanci se ubránit vojenské převaze.  Je bez debat, že při aplikaci síly dojde k civilním obětem. Nevíme ani kolik % obyvatel Libye je stoupenců a kolik odpůrců.

Otázkou je co potom ? Kdo začne šéfovat, jak se k tomuto šéfovi budou stavět místní obyvatelé ? O jaké sociální výhody přijdou Libyjci ? Za jak dlouho dojde exodu Libyjců ( kteří si dnes nežijí špatně ) do Evropy ? Dojde opět k dalšímu semknutí arabského světa navzájem proti Izraeli a USA, event. i Francie ?

Při tak děsivé analýze, že prakticky nevíme vůbec nic = začneme s vojenskými operacemi. Inu – vojenští bezmozci splnili přání malého nabubřelého frantíka, kterému  se posmívá celý civilizovaný svět. Dovedete si představit následky toho, co spojenečtí vojáci a připitomělí politici rozpoutali ?

0 0
možnosti
J

josefm

22. 3. 2011 20:03
Re: To co víte dnes vy, to ví dávno už řadový občan

SIDe, nula devátej, já vím, že jsi válečný expert pro země severní Afriky. Ale nějak jsem nepochopil, co chceš vlastně říct....

0 0
možnosti
S

Samboush

22. 3. 2011 19:02
Zajímavej přehled.

Jen mne zarazila poznámka o nedisciplinovanejch civilistech střílejících do vzduchu.

To neni zrovna hlavní problém situace. Problém je Kadáfí a jeho přístup diktátora 70 let minulého století.

Tzn o to větší důležitost tím získává rezoluce OSN a její naplňování.

Nikdo už válčit dneska nechce ani ti civilisté v Libyi. Od nich to byl čistě občanskej protest a díky nefungujícímu státu se jim do rukou dostala troška zbraní. Které využívají tak jak umí. No prostě střílí do vzduchu.

Tzn máme tu ostřílenýho válečníka , kovaného v těch nejhorších cestách vedení války  s neznámou mentální kondici a nadruhé straně opozici, kterou lze přirovnat nejlépe k protestujícím v Egyptě. Tzn je to zase dluh západu, že Kadáfí je ještě u moci. Protože důvodem proč Kadáfí u moci stále je, jsou naše potřeby a zájmy. V Arabském světě se situace za posledních 10 let změnila. A na co ještě nebyla vhodná doba v době invaze do Iráku, na to je vhodná doba teď. Důkazem jsou Jemen , Tunisko,  Egypt , Libye a další.

0 0
možnosti
ZK

SID09

22. 3. 2011 19:56
Re: Zajímavej přehled.

V arabském světě je volně k dispozici spousta střeliva a zbraní. Je to arabský koníček, který se pěstuje masově ve volných dnech. Kdyby naši ochránci zvířat viděli, jak střílí  do táhnoucích hejen ptáků, samopaly i protiletadlovými kanony...... !!

0 0
možnosti
H

honys

22. 3. 2011 18:45
Děkuji

za velmi dobrý článek, ve kterém je velmi fundovaně popsána současná a bohužel asi i budoucí situace. Ja si myslím, že je jen velmi málo naivků, kteří si myslí, že v této operaci jde o nějaká lidská práva a o ochranu civilistů. Bohuže se k p. Sarkozymu přidala i značná část médií a tak o skutečném dopadu této zbytečné války se začne mluvit až už bude pozdě. Zatím může skutečně jásat celosvětová zbrojní loby a můžou se začít vyrábět nové rakety. 750 000 USD za jednu střelu s plochou dráhou letu, by se dalo postavit nespočet obydlí pro nešťastné Japonce a mělo by to smysl.R^R^R^ 

0 0
možnosti
ZK

SID09

22. 3. 2011 19:46
Re: Děkuji

Tady vidíte jakým nesmyslem je vrážet peníze do naší armády. !!;-D

0 0
možnosti
D

Doubas1

22. 3. 2011 18:27
Jeste jeden maly dotaz

Tusi uz vsemocna CIA, kdo to v arabskych zemich organizuje?;-) Napr. strelba do lidi v Jemenu? Ti co najizdeli v Egypte do lidi...Ti co jednou zautoci pod vlajkou Kadafiho a potom rebelu...Ze by fantom Al Quaeda zkousel probudit byka?;-) 

0 0
možnosti
LZS

Lemuz ze Sudet

23. 3. 2011 4:21
Re: Jeste jeden maly dotaz

cCIA to netusi. Ta to organizuje.

0 0
možnosti
PH

petrph

22. 3. 2011 18:25
Mimochodem,

podobné chyby udělaly západní velmoci už v průběhu 2.světové války.Masové bombardování Německa na stavu bojů nic nezměnilo(a samozřejmě ani na mínění německého velení),takže spojenci stejně museli uskutečnit invazi v Normandii. Kterážto se po rychlém  a technicky dobře provedeném vylodění,  se na podzim 1944 zadrhla na široké frontě bojující o postup přes Rýn.Spojencům došel dech-jednako díky špatné logistice,druhako politicky-v očekávání blízkého rychlého konce války už jejich vlády nebyly schopny svým občanům vysvětlovat další tisíce mrtvých vojáků a dalších odvedenců.A to je ještě čekal protiútok Němců v Ardenách,který se podařilo odrazit až/i díky urychlenému postupu Rusů na východní frontě.

Podobnou situaci zažili Američané i ve Vietnamu-masové bombardování, napalm,defolianty.A stejně pak hromadné nasazení pozemních jednotek do vietnamské džungle,kde umírali,vyžadovali další a další posily a odvody bez trvalejšího úspěchu.A pak, po nátlaku vlastní veřejnosti neslavný ústup.

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

22. 3. 2011 18:25
Hlavně chybí politický cíl, čeho chce západ vlastně docílit

Probíhá tam občanská válka.Důvod proč podporovat jednu stranu konfliktu není jasné. Odkud západ bere jistotu, že povstalci jsou skupina demokratických dobráků ?

0 0
možnosti
G

Gašpo

22. 3. 2011 18:35
Je to celé na hlavu

Jediný zmysel to dáva ako pohrozenie Kaddáfímu.

Sarkózy v záujme obľuby u francúzskych muslimských voličov vyjadril neuvážene podporu povstalcom a následne musel dať Kaddáfímu najavo aby ho nenapadlo za to trestať odrezaním dodávok ropy do Francúzska. Inak v tom zmysel nevidím.

Odstránenie Kaddáfího by pravdepodobne prinieslo nástup muslimského bratrstva a posilnenie radikálov. Proste "z deště pod okap".

Ale je celkom možné, že politici sú tak blbí, že to nevidia. A skutočne to vnímajú ako jasmínový závan obrody islámu. :-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3371x
Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik