Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
B

bezdůvodně_smazaný_popáté

23. 3. 2011 3:31
Je jasné čeho chceme dosáhnout bombardováním Libye?

Je to jasné. Aby Kadáfímu zmrzl úsměv na rtech. Tenhle důvod mě úplně stačí, a žádný další nehledám.;-)

0 0
možnosti
PK

Lovap

23. 3. 2011 9:58
Re: Je jasné čeho chceme dosáhnout bombardováním Libye?

Ako málo stačí k detskej radosti ... :-)

Len aby ten úsmev nezamrzol o nejakú dobu tebe - až tam v slobodných voľbách zvolia nejakého islamistu ako v Gaze, Alžírsku, Iráne, Libanone a podobne ...

0 0
možnosti
K

karelka3

23. 3. 2011 2:02
Bývalý izraelský

,,stavbyvedoucí,, promluvil.;-D

0 0
možnosti
DP

Dalos

23. 3. 2011 7:15
Re: Bývalý izraelský

Ano, to bývá v diskusi běžný postup, místo argumentů proti napadnout diskutujícího.

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

22. 3. 2011 23:50
Nejdulezitejsi bod cinnosti v Lybii

je odstraneni zlocince Kadafiho.. Jak to provest neni jasne. Rovnez tak, jak pise autor, neni vubec jasne, co se vyvine, jake budou vysledky a nasledky - porovnejme na priklad Irak.

0 0
možnosti

frukoify

22. 3. 2011 23:43
Je to pravda

a taky nechápu co to celé má znamenat. Až skončí jásot (a to i mezi povstalci) že bomby trefují cíle pak jsem zvědav co bude dál. Povstalci sami o sobě nic nevybojují protože jim po střílení do vzduchu ani nezbydou náboje, pozemní operace nepřipadá zatím v úvahu takže opět pat. A to ani nemluvím  o tom, že není pořádně jasné zda když povstalci teda vyhrají povede to ke kýženému prospěchu a klidu.

0 0
možnosti
TB

tkb

23. 3. 2011 2:59
Re: Je to pravda? Asi ano. - 1. díl

V tom termínu "kýženém prospěchu a klidu" vidím kardinální problém. Neboť každá ze zainteresovaných stran - a to je buď přímo, nebo nepřímo celý Svět (snad kromě pralesních národů hlubokého amazonského pralesa a Eskymáků) - má svou specifickou vizi, jak by mělo vyústění libyjské krize a následné uspořádání vypadat.  Zámoří bude pravděpodobně zajímat nejvíce spolehlivý zdroj ropy, Evropu kromě tohoto bodu také bezpečnost (přílišná blízkost epicentra otřesu) a obchodní vztahy s africkým kontinentem, no a strategie Ruska a Číny je jasná: co nejvíce znepříjemnit život EU a USA (to především Rusko) a u Číny jde hlavně o "vyprofilování se" do role světové velmoci number one, pro což se jí hodí jakékoliv potíže především USA, ale také i EU. Takže zásadově neřešitekný problém. Dá se očekávat, že tedy dojde na nějaký kompromis - a to vždy zavání dlouhodobou nestabilitou předmětného regionu.

0 0
možnosti
D

dampfer

22. 3. 2011 23:13
Samozřejmě

odpálením starších raket si lampasáci uvolní sklady pro nové a lepší a útok Západu na muslimský stát je jen v podstatě zoufalým tahem proti radikalizaci islámu, který po vzpouře negramotné a velmi početné mládeže bez budoucnosti, zřejmě ovládne i ty vlažné a na nepřípustný kompromis uvykající muslimy. Pro miliony mladíků se válka jeví jako dostatečný důvod pro získání statusu uprchlíka v blahobytné Evropě.

0 0
možnosti
G

Gašpo

23. 3. 2011 8:51
Re: Samozřejmě

Obávam sa, že zrovna s Líbyou ste mimo. Životná úroveň je tam dosť vysoká, Kaddáfí síce kradol, ale 80% zisku z ropy šlo do štátneho rozpočtu. Štátny dlh je zanedbateľný a ľudia si nežili špatne. A muslimovia po demokracii a slobode v našom chápaní moc netúžia. Takže odchod do európy mal zmysel len ak bolo policajné prenasledovanie.

Útok na Líbyu radikalizáciu islámu naopak posilní. Povstalci majú podporu fundamentalistov.

To povstanie je chaotické a mieša sa tam hodne eufórie so silným záujmom opozičných kmeňov dostať sa k moci = rope = peniazom.;-)

0 0
možnosti
MK

mikaz

22. 3. 2011 22:22
jak pravil Bismarck

Válka je pokračování politiky jinými prostředky. Když stojí za h...o politici, stojí za h...o i jejich politika. my můžeme být jenom rádi, že jsme tak malí a nemáme takové prostředky, jinak bychom za císaře Havla a jeho rodinu skončili v zákopech všichni už dávno .

0 0
možnosti
MH

Arkady

22. 3. 2011 23:05
Re: jak pravil Bismarck

to není citát Bismarcka ale von Clausewitze...a zbytek je taky docela mimo mísu

0 0
možnosti
D

Doubas1

22. 3. 2011 21:26
Mohlo by to byt i takhle, jak tak prochazim informace

Kadafi family mela v britske HSBC bank dost penez (family a stat temer jedno jsou) HSBC bank se hodla stehovat na Honkong. Family tam krome penez mela i velky vliv, koneckoncu i na britskou vladu. Jestli to byl Kadafi, kdo inicializoval odchod banky pod Cinu a chtel prodavat ropu Cine a s pomoci Ciny sjednocovat Afriku, tak to uz by davalo smysl. Tim bych si i odpovedel na to, kdo to organizuje a komu to nejvic prospeje, tak, ci onak. No poctu si za deset let...

0 0
možnosti
C

computer

22. 3. 2011 21:11
No jo,

tenhle válečný jestřáb bude schvalovat každý vojenský útok. To se to válčí,když se ví, že je váka vyhraná.

0 0
možnosti
J

ježo

22. 3. 2011 21:19
Re: No jo,

Doporučuji přečíst článek.On autor je poměrně rezervovaný k tomuto útoku.

0 0
možnosti
K

kop

22. 3. 2011 21:04
je třeba dodat

že do země se sjíždějí různí revolucionáři kteří tam chtějí ustanovit islám.Jak mohou nynější povstalci zajistit demokracii v Libii není jasné .Nefandím Kadáfimu ale po jeho svržení nastane něco co bylo v Avganistánu po odchodu rusů.Myslím ,že důvody v článku jsou jasné- je to problém arabského světa.Nynější akce nikoho nezachrání.

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

22. 3. 2011 23:53
Re: je třeba dodat

Demokracie "zapadniho" typu je v arabskych zemich prakticky nemozna. Nicmene, Kadafi se musi zodpovidat za sve zlociny - drive ci pozdeji.

0 0
možnosti
JH

berlok

22. 3. 2011 21:01
Proč nezasáhnou i jinde...

Proč taky nezasáhou v KLDR kde Kim Čong-il , také páchá zvěrstva na vlastním obyvatelstvu?

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

22. 3. 2011 23:58
Re: Proč nezasáhnou i jinde...

Za prve, krome USA a pak trochu Anglie se nechce nikdo angazovat v prosazovani obrany humanity. Zlocincu je na svete hrozne moc a USA nemohou vsechny zlikvidovat. Jiz tak si silne poskodily hospodarstvi cinnosti v Iraku a Afganistanu.. Je vojensky pomerne snadne znicit Kadafiho, ale situace je naprosto jina, co se tyce Severni Koreje.

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3371x
Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik