Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Jak je možné, že Lumír Němec - bývalý šéf SOG - vojenské policie - pouští do tisku a televize takové slinty ?

On se dal na politiku ?

Není problém nefunkční Afgánské armády tak trošku i jeho problém ? Vždyť jeho "úspěchy" ve vedení SOG, vedly po 7 letech k rozpuštění této speciální jednotky.

8-o8-o8-o

0 0
možnosti
BV

Neuvedená zásadní fakta:

1) Taliban také nabídl Američanům soudit Ladina v Afganistanu už před tím ůtokem 11. září - i to USA odmítlo

2) USA s pomocí GB podniklo útok na Afganistan bez mandátu OSN - šlo tedy o trestnou akci v rozporu s mezinárodním právem. Útok byl dodatečně ospravedlován později schválenou rezolucí OSN

3) Cílem útoku bylo i zničení Al-kajdy. Nicméně USA podporovaly pobočku Al Kajdy v Sýrii

3 0
možnosti
ZZ

Máte sice nejspíš pravdu - ale ta už dnes nikoho nezajímá.

Dnes je potřeba z tohoto neúspěchu nějak obvinit Putina a žádné důkazy proti němu ještě stále nejsou vyrobeny !

A to je opravdu překvapivé !

;-D;-D;-D

2 0
možnosti
JR

J97a87n 87R35á39ž

14. 8. 2021 17:55

Zajímavý článek, který jen utvrdil moje přesvědčení o tom, jak je pro svět nebezpečná zahraniční politika USA založená na aroganci a odmítnutí práva obyvatel z jiných kulturních oblastí žít podle svých pravidel. Neochota přiznat jiným národům žít jinak, než podle amerického modelu, je pramenem všech neúspěchů americké zahraniční politiky od konce studené války.

4 2
možnosti
ZZ

Pan generál v záloze taktně zamlčel, že USA už od léta 1979 dávaly peníze a zbraně povstaleckým skupinám mudžáhedínů v Afghánistánu, které vyzbrojovala a cvičila CIA.

Dne 3. července 1979 podepsal americký prezident Jimmy Carter prezidentský výnos, v němž pověřil CIA utratit přes půl milionu dolarů na pomoc těmto afghánským mudžáhedínům. Tím začala Operace Cyklon.

O roli Saudské Arábie, či Pákistánu - jako hlavních podporovatelů islámských fanatiků raději mlčím.

Vím, že není vhodné o tom příliš mluvit, ale nadešel čas si už konečně říct pravdu, nemyslíte pane generále ?

0 0
možnosti
Foto

Mise Trvalá svoboda skončila krachem, příslušníci střední skupiny US vojsk byli odsunuti a loutková vláda postupně bez boje předává moc Talibanu. Pokud z toho nejste překvapen, proč jste tuto agresi celou dobu podporoval, pane Šedivý ?

1 0
možnosti
Foto

Jsem zvědav, a tak čekám i na 2.část.

0 0
možnosti
ZZ

Tak je pan generál překvapen, nebo není ?

Jens Stotenberg tedy překvapený je - a to je jeho bývalý šéf.

Že by on byl hůř informovaný než generál ve výslužbě ?

;-D;-D;-D

0 0
možnosti
JL

ČTK, 14.8.21: "I tady by měla mít afghánská vláda výhodu jak z hlediska financování, tak z hlediska zbraní. Dostala miliardy dolarů, aby mohla vojákům zaplatit žold a vybavení - většinou od Spojených států. Ve své zprávě z července 2021 SIGAR uvádí, že na bezpečnost Afghánistánu bylo vynaloženo více než 88 miliard dolarů (téměř 1,9 bilionu Kč).

1 0
možnosti
Foto

MOHLA mít výhodu. MVŠEM POUZE HYPOTETICKY.

0 0
možnosti

No, na rovinu ...příčinou této války byla nešťastná kombinace pocitu americké všemocnosti (až arogance), kterou USA v 90.letech (po rozpadu východního komunistického bloku) získali a zraněného ega atentátem 9/11.

Jakkoli byl Usama nejhledanějším mezinárodním teroristou, byl pouhou záminkou pro rozpoutání této války (asi tak jako atentát na Ferdinanda dEste k rozpoutání 1.světové války).

Proti terorismu se bojuje promyšlenými cílenými akcemi. Zaútočit kvůli nějakým teroristům, kteří se skrývají na jeho území, na celý stát (byť sebeodpornější) je jako jít s kulometem na komára. Také toho prvního cíle (dopadení Ladina) tímto způsobem dosaženo nebylo. To bylo až dávno potom, právě tou přesnou akcí speciálních jednotek v Pákistánu.

Dalšího cíle, zničení režimu Talibanu, jak právě vidíme dosaženo rovněž nebylo. Eliminovat nikým neovládaná území, na kterých se mohou skrývat teroristé se rovněž nepodařilo. Naopak sledem dalších událostí se podstatně rozšířila. O nastolení míru a ochraně obyvatelstva nemůže být také ani řeči.

Prostě od počátku špatný přístup. Již v principu to bylo všechno špatně.

S nepřátelskými režimy se dá alespoň nějak vyjednávat, k něčemu je dotlačit. Vždyť Hussain či Kaddafí chtě nechtě se museli podvolovat mezinárodnímu nátlaku. I ten Taliban nabízel Američanům soud nad Usamou bin Ladinem ještě před 11/9: https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/taliban-chtel-bin-ladina-pred-11-zarim-postavit-pred-soud-usa-to-odmitly-129546

Ale neskonalá arogance (pramenící z pocitu vlastní vojenské a morální nadřazenosti), se kterou byly tyto režimy rozmetány vytvořila daleko nepřehlednější a nebezpečnější situaci, kdy neexistuje viditelný nepřítel, se kterým by bylo možno jednat a tlačit ho k něčemu. Pouze donekonečna hasit různá ohniska.

5 3
možnosti

Kdybych chtěl skutečně přisuzovat Usámovi nějaký význam, tak řeknu, že jeho největším úspěchem bylo zavlečení západního světa do 20leté neúspěšné války. Ale takový génius a vizionář Usáma zase nebyl. Byla to, bohužel, jenom a pouze hloupá chyba a přístup západních zemí.

7 1
možnosti
JL

Nejsem překvapen. Byl to přece Trump který oznámil, že se US Army odtud stáhne do března 2021. Ale odbočím: když už americká vláda za George Bushe ml. vyhlásila válku terorismu - neměla zabíjet civilní obyvatelstvo. Západní média a politici, jako by se domluvili, nikdy neuvádějí vedlejší ztráty - zmíní 2000 zabitých amerických vojáků, to určitě , ale kolik zabili místních mužů, žen a dětí, kteří s terorismem neměli nic společného, kolik jich bylo zraněno a zmrzačeno, to se nedovíme. Proč? Připomíná to americké dobývání Ameriky - kolik přitom zahynulo civilistů z řad původního obyvatelstva, to Američané dodnes "cudně" zamlčují. Pokrytectví Západu je někdy groteskní. A s Číňany teď padla kosa na kámen. Takže logiku dává dnešní info kohosi v LN, že Američani se stahují, protože potřebují čelit Číně a začnou se zaměřovat vojensky na spolupráci, nikoliv s Pákistánem, ale s Indií.

0 3
možnosti
PK

Potvrdil bych Vaše tvrzení, co se dnes nenosí - Rusové (Sověti) měli velmi negativní zkušenosti s pronikáním agresivního islámu do Střední Asie před r.1979. Jenom že se o tom tady nic nepsalo. Sověti tam nevlítli prioritně že by chtěli rozšířit tábor míru a socialismu.

Jen pro zajímavost uvádím, že v 80.letech jsme tam jezdili nakupovat kůže, jehnětiny a koziny - na jednání se jezdilo v ótéčku.

5 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3371x
Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik