Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

USA jsou nejlépe připraveny na skutečně drsné konflikty, ale zároveň jsou nejpevněji zakotvenou demokracií s právními nástroji; může u nich silně selhat momentální "vůdce", ale množství na politice nezávislých institucí řídících se výlučně zákonem funguje dál spolehlivě - do dalšího voleb. období. Tyhle instituce záměrně neexistují v Rusku, tam je vše podřízeno stranic. vůdci. Bez možnosti dovolat se práva, pokud to nevyhovuje osobním zájmům vyvolených straníků.

0 0
možnosti

Beru, že USA mají nejmocnější armádu. Ale polemizoval bych s tím, že jsou připraveny na skutečně drsně konflikty.

Každá armáda je jen tak silná, jak silné je zázemí (civilní obyvatelstvo, veřejnost). Viz vietnamská válka.

0 0
možnosti

Panu Putinovi patrně nejde o diplomatic. šachy, kolik oni a my budeme mít lidí na ambasádě, musí uspokojovat soukr. zájmy svých věrných oligarchů, a to může jedině pokořováním druhých národů.

0 0
možnosti

Díky za článek. Byť jsem v této oblasti laik, cítím, že 3. sv. válka už je dávno v průběhu, různé totalit. režimy potřebují dobývat to, co samy nedokážou vytvořit. Zvláště Rusko se nikdy nesmíří s odtržním pobalt. republik, Ukrajiny aj., ostatně přes Ukrajinu by mohlo ještě více ohrožovat Evropu a manipulovat i s USA. Evrops. země, které skutečně nechtějí slevit ze zásad demokracie a právn. státu, musejí být v pohotovosti za vzájemné spolupráce všech přísluš. obranných složek. U koronaviru navíc stále figuruje jedna z hypotéz západ. odborníků, že by mohl pocházet z laboratoře (tak jako novičok aj.), "únik" by nemusel být nechtěný. Literáti to mohou zpracovat do sci-fi thrilleru, obranné složky by to měly brát v úvahu.

0 0
možnosti

Silnou armádu a 3.světovou potřebují akorát zelené mozky, jinak by totiž tito lidé nazavadili o práci. Přestaňte s politickou agitkou a jděte dělat něco užitečného!

1 0
možnosti

M83a55r61t61i63n 78Š84u10l12c

21. 4. 2021 20:55

Takže ještě k tomu ..“abychom nebyli jen pouhými pěšáky na této šachovnici“ říkám, že jimi jsme a budeme.

Je to vidět i nyní. Po nástupu Bidenovy administrativy se situace v několika oblastech vyhrotila. Jakkoli se může zdát, že ne přímo ze strany USA, je to přes různé spojence jejich hra.

Kauza Vrbětice se nevynořila jen tak ..že bysme na to čirou náhodou přišli právě teď. Ty informace měli Američané jistě již dávno předtím ..aniž by se s námi jako spojenci o to podělili. Nechávali si to v rukávu na vhodnou chvíli. A ta nastala, takže vytáhli eso z rukávu ..a naši politici, aniž by je musel kdokoli řídit, dělají přesně to, co Američané právě potřebují. V této době tak zabili hned několik much jednou ranou. To není žádná náhoda.

Prostě chtě nechtě se musíme smířit s tím, že jsme a budeme pouze těmi „pěšáky na šachovnici“ (míním tím i ostatní evropské země) a nezbývá nám nic než doufat, že Američané svoji hru vyhrají a my z toho budeme mít nějaký prospěch.

2 1
možnosti

Vy také věříte tomu, že odmítání Miloše Zemana jmenovat šéfa BIS generálem je také jen součást zpravodajských služeb USA? Myslíte si také, že Miloš Zeman spolupracuje s agenty USA? Pozoruhodné! :-)

1 0
možnosti

M98a38r59t79i82n 34Š19u51l39c

21. 4. 2021 20:47

Sice pár odborných popisů popisů třecích ploch současného globálního soupeření velmocí, ale jinak vyústění v obecné a řekl bych až tendenční fráze o potřebě někam patřit či jakémsi nezbytném pilíři.

Ano, na první pohled příslušnost k nějakému vojenskému paktu dává představu bezpečnosti... jelikož máme spojence, kteří nás budou bránit. Ale má to i druhou stranu mince. Automaticky získáváme nepřátele, proti kterým se daná vojenská aliance vymezuje. Pak se nemůžeme divit, že se stáváme i předmětem zájmu jejich zpravodajských služeb či cílem jejich propagandy. Ba co hůř, že se můžeme stát účastníky války, do které se naši spojenci pustí. Kdyby to bylo tak jednoduché věřit, že my jsme ti dobří a hodní, a že se jen bráníme zlému a zlovolnému nepříteli. Sice jsou mi naše západní hodnoty neskonale bližší nežli nějaké východní, ale bohužel v takhle černobílé rozlišení nevěřím. Nevěřím ani v NATO v tom smyslu, že jde o rovnoprávné vojenské uskupení západních států. NATO je prosazování geopolitické vůle USA. Ostatní do toho mohou promlouvat pouze omezeně a formálně. V podstatě jsou přímo či nepřímo řízeni či manipulováni USA. OK, můžeme uznávat USA, ale o jejich skutečných záměrech stejně víme kulový a hlavně, oni si do toho mluvit nenechají. Můžeme jen spoléhat, že dělají správné věci, a že případný konflikt vyhrají. To je naše pozice. Všech evropských spojenců.

1 1
možnosti

Rusové jsou mnohem nebezpečnější než USA. Ve vztahu Česko-USA jsme stále my rozhodující! Když na nás Purin namířil atomové bomby, když USA u nás chtěli instalovat radar, odmítli jsme radar ze svého rozhodnutí! A jak proti nám byli USA maličtí! :-)

0 1
možnosti
Foto

Třetí WW byla za dveřmi od dob blokády Berlína. To pominulo okamžikem sjednocení Německa se souhlasem vítěz. mocností II.WW. Tím ovšem pominul svět bipolární, a přišel čas světa multipolárního. Snad to i pan generál zaznamenal;-)

0 1
možnosti
Foto

J15a79n 45Š80i52k

21. 4. 2021 19:18

Skvělá analýza pane generále. Děkuji

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS