Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

repanak

23. 9. 2011 12:55
EU by mělo budovat

a udržovat armádu jako "evropskou". Je sice NATO, ale za chvíli mohou být Turci na druhé straně atd. Kromě koordinace zahraniční politiky či určitému sjednocení fiskální politiky, je to jedna z oblastí, kterou těžko mohou dělat individuální státy, zvlášť malé jako my. Přes problémy taková základní služba pomáhala i vychovávat dnešní nepřizpůsobivé.

1 0
možnosti
MG

bitkar

23. 9. 2011 13:32
Re: EU by mělo budovat

hah, takze po tom co vidis jak funguje EU, tak chces jeste prohlubovat integraci? dyt je jasny, ze tehle system nefunguje. Ani spolecna mena nejde, ani jiny spolecny veci nefungujou. To cos napsal by byl peknej prusvih, desnej nesmysl.

0 0
možnosti
JN

Moravský Slovák

23. 9. 2011 12:33
Když jsem byl na voně, platila poučka:

Voják z povolání = člověk, kterého v době míru dobře platíme za to, že nás pak v době války pošle do první linie.

Nebylo to nic nového, to platilo už za Rakouska. A jak z Vašeho článku vyplývá, bude to platit nadále i při plně profesionální armádě.

2 0
možnosti
VC

dobredo

23. 9. 2011 12:19
Odvody

nemusely být nikdy zrušeny s nástupem profiarmády. Armáda má právo mít přehled o zdravotním stavu, profesích, a dalších informacích o všech mladých mužů v republice. Ovšem nesmyslný byl nápad, že si armáda bude vybírat lidi podle profese, to je naprostá diskriminace. Když vojna tak pro všechny zdravé, schopné. Někdo kdo chce být třeba it specialistou nebo třeba řidičem, neznamená že se chce stát vojákem (poř. být třeba nasazen do bojové mise) a být povolán třeba na dlouhou dobu.

0 0
možnosti
PH

petrph

23. 9. 2011 14:24
Re: Odvody

Armáda by si měla především vymezit jasnou koncepci, co bude dělat v případě vypuknutí válečného konfliktu.Jestli má představu, že v případě válečného útoku vyhlásí mobilizaci, rozdá bažantům palné ruční zbraně, nažene je do zákopů - a podle profesí jim k tomu budou muzikanti vyhrávat. lékaři je ošetřovat, pekaři péct housky, účetní přepočítávat náboje, skladníci vydávat onuce, řidiči přivážet další kanónenfutr - a tím tu válku vyhrajeme, tak ať si to myslí dál

Že tohle je naprostá blbost a naše obranyschopnost je plně postavena na účasti v systému NATO, který by nám měl být schopen poskytnout rychlou, profesionální, a technicky i odborně vyspělejší pomoc - a to v mnohem kratší době, než by jsme byli schopni vůbec  provést mobilizaci a nastoupit do obranných postavení. A že pokud tu pomoc nedostaneme, tak je stejně jakákoliv výše uvedená vojenská buzerace zbytečná - naši politici podepíší kapitulaci ještě dřív než se armáda dostane do boje...

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

23. 9. 2011 12:05
Nemáte to jednoduché

Totiž silná většina obyvatelstva je přesvědčena, že vlastně žádnou armádu nepotřebujeme, že na udržení pořádku stačí policie a žádné ohrožení neexistuje.

A to je posíleno i zkušeností velké části populace, pro kterou pobyt v armádě byla hlavně jen určítá forma vězení a výcvik se jen předstíral.

Jak z toho chcete ven?

0 0
možnosti
JD

pedr64

23. 9. 2011 12:13
Re: Nemáte to jednoduché

z toho ven nejde, i jen samotná zmínka o poviných odvodech vyvolá obrovskou negativní reakci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3371x
Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik