Porážka islamistů v Mali je i Český národní zájem

4. 03. 2013 9:02:22
Samozřejmě, že každé nasazení AČR do zahraniční mise přináší nebezpečí obětí a také se stává předmětem politických šarvátek. Parlamentní souhlas s vysláním našich vojáků do Mali je zásadně odmítán některými politickými subjekty, kdy jejich političtí lídři mluví o „dobrodružství“ nebo misi ze zásady odmítají. Ve vystoupení předsedy vlády, ani v dalších materiálech není zdůvodněna mise jinak než formálními výrazy jako je podpora spojenců, rezoluce OSN a případně údaje o operaci. Odpůrci mise mluví o Koncepci zahraniční politiky ČR (20.7 2011) a o tom, že Mali nepatří mezi priority naší zahraniční politiky. Pravdou ovšem také je, že tato koncepce uvádí, že „základním cílem české zahraniční politiky je zajišťovat bezpečnost a prosperitu ČR ........“ a že „Pro dosažení tohoto cíle působí zahraniční politika ve třech základních dimenzích, a to politické, bezpečnostní a ekonomické.“ Důležitou statí je „Boj proti organizovanému zločinu a terorismu: ČR se bude aktivně angažovat v boji proti terorismu, včetně úsilí o eliminaci jeho zázemí. „

Na problém je potřebné se dívat z mnohem širšího hlediska, než jen jako na misi 50 ti vojáků v dalekém Mali a plnění spojeneckých závazků. Stejně tak byla často zdůvodňována naše účast v Afghánistánu. Vždy platilo, že nejlepší obrana je co nejdále od našich hranic. Bohužel fenomén terorismu se krok za krokem blíží k území Evropy a tedy i k České republice. I když se podařilo eliminovat al Kaidu na území Afghánistánu, nepodařilo se dostatečně výrazně odstranit vliv Talibanu. Radikální islámské organizace postupně destabilizují Pákistán a etablují se i ve vládních institucích ve státech severní Afriky po provedených „revolucích“ Arabského jara a v ostatních státech se o to snaží všemi prostředky. Mimo území Afghánistánu je aktivní i vlastní al-Kaidá, nebo jejích odnože. A to je i problém Alžírska a Mali a dalších Afrických států. Útok odnože al-Kaidy, skupiny Al-Mulasamín na zařízení k těžbě plynu v Alžírsku jako odvetu za aktivity francouzské armády v Mali ukazuje na rozsáhlost problému. Mali samo o sobě není významným ekonomickým hráčem na severozápadě Afriky, může být ale svými podmínkami, a to jak územními, tak i sociálními další základnou pro pokračující existenci radikálních islámských organizací a po vybudování svých základen pro rekrutaci nebo k přesunu z jiných teritorií dalších bojovníků na sever Afriky. Tím se stanou zdrojem přímého vysokého rizika pro samotný region i pro Evropu.

Cílem skupin radikálních islamistů je mnohem širší region, nazývaný SAHEL. Pro většinu oblast Afriky tohoto názvu neznámá. Má ale velký význam. Sahel zahrnuje pás stepí a savan táhnoucích se napříč kontinentem od západu k východu, na území Mauritánie, Senegalu, Mali, Burkiny Faso, Nigeru, Čadu, Súdánu a Etiopie.

Pokud nebude zastavena destabilizace zmíněných států a Mali by se skutečně stalo „letadlovou lodí“ teroristů, existuje reálné nebezpečí v několika oblastech a které zároveň znamenají i pro Českou republiku vážné nebezpečí.

Mezi ně patří:

1) Po dlouhou dobu trvající proud uprchlíků ze severní Afriky do jižní Evropy, kdy cílové státy imigrantů (např. Francie) jen s obtížemi řeší problémy vzrůstající nespokojenost imigrantů se sociálními podmínkami. To radikalizuje muslimskou část imigrantů a vytváří živnou půdu pro etablování buněk radikálního islámu v Evropě. Teroristické útoky v Evropě nebo pokusy o ně (Španělsko, Velká Británie, Německo, Francie, Bulharsko..) ukazují na tento nebezpečný trend. Ten může být bezesporu nebezpečný i pro Českou republiku. Výstrahou by pro nás měl být teroristický útok v Bulharsku v minulém roce. Čím bude silnější proud uprchlíků z oblastí, kterou by ovládly a terorizovaly radikální islámské skupiny, s tím větší pravděpodobností lze očekávat, že součástí strategie islamistů bude infiltrace do Střední Evropy – České republiky a s tím spojené riziko.

2) Neschopnost vlád států severní Afriky po provedených revolucích „arabského jara“ významně zlepšit podmínky pro vlastní obyvatele a ruku v ruce s tím jdoucí sílící tendence po zavedení práva „Šaría“ v radikálnější podobě. To nevyhnutelně povede k napětí, které již dnes vidíme v Egyptě. Vedle efektu uvedeného v bodě 1) by to zcela určitě znamenalo podobné akce, jaké známe z Nigerie, Libye, či Alžírska, jako je terorizování obyvatelstva a napadání kritické infrastruktury s cílem narušit stabilitu státního zřízení, které není nakloněno požadavkům radikálů. Mimo jiné to ve svých důsledcích znamená vážné narušení těžby ropy a plynu a přepravu energetických surovin do Evropy. Následně pak narušení současných vztahů mezi dodavateli těchto surovin do Evropy s důsledky do finálních cen. Je nepochybné, že by zastavení zásobování Evropy energetickými surovinami z Afriky mělo velmi negativní dopady především v oblasti cen. Protože Česká republika je téměř úplně závislá na dovozu plynu a ropy, stala by se obětí soupeření daleko významnějších hráčů v boji o dostatek surovin s dopady, které lze jen obtížně předvídat. Nenechme se uchlácholit řečmi o tom, že Rusové potřebují Evropu jako svoje odbytiště. To zcela určitě, ale také je zřejmé, že Česká republika není ten, kdo by v Evropě diktoval podmínky, právě naopak. Mimo to, Rusko začíná stále více koketovat s Čínou a propojovat Sibiř s Čínou – tedy přímé napojení plynovody a ropovody s odběry, které budou v budoucnu konkurovat rozsahem zásobování Evropy.

3) Zvýšená migrace obyvatelstva může přinést i jiné problémy. I když je pro řadu českých politiků slovo „globalizace“ jen moderní výraz a bohužel bez obsahu, zasažení České republiky migrační vlnou ze severní Afriky a zmíněného SAHELU může přinést i takové problémy, jako je rozšíření vážných nakažlivých chorob, na které naše populace není připravena, o zdravotnictví nemluvě. Aniž bychom tuto možnost vzali v úvahu, pod tlakem omezeného státního rozpočtu jsme rozhodli o zrušení Centra biologické ochrany (nemocnice Těchonín). Rozšíření vysoce nakažlivé nemoci např. v Praze nebo jiné aglomeraci by mělo nedozírné následky.

Důvody proč nebýt lhostejní k tomu co se děje v severní Africe, v této době v Mali, podle mého názoru existují a je chybou, že nedovedeme definovat národní zájem a otevřeně zdůvodnit, proč chceme vyslat vojáky do Mali a odvoláváme se jen na jakési spojenecké závazky. Stejně tak, jak jsme to dělali v případě vyslání našich vojáků do Afghánistánu. Veřejnost pak nezná skutečné důvody pro řadu politických rozhodnutí. Jen výjimečně se ozvou hlasy upozorňující na nebezpečnost trendů v tomto regionu, jak se zmínili bezpečnostní experti Miloš Balabán nebo Jan Eichler. Z tohoto důvodu by měla být otevřenější i politická reprezentace.

Autor: Jiří Šedivý | pondělí 4.3.2013 9:02 | karma článku: 35.48 | přečteno: 2487x

Další články blogera

Jiří Šedivý

Ukrajinu pravděpodobně čeká další zklamání z neúspěchu na bojišti

Není to tak dlouho, co drtivá většina analytiků předpovídala kolaps ruské obrany a spektakulární vítězství ukrajinských vojsk v nejdříve jarní ofenzívě 2023, a pak když nezačala brzy na jaře, letní ofenzívě. Opak se stal pravdou.

14.1.2024 v 16:20 | Karma článku: 41.38 | Přečteno: 7983 | Diskuse

Jiří Šedivý

Ukrajinci se nesmí držet sovětské doktríny, jinak bude vítězství velmi bolestné

Od konce minulého roku probíhá diskuse o tom, kdy a jak bude účinná jarní ukrajinská ofenzíva. Až nelogicky optimistické názory deformovaly skutečný obraz stavu ukrajinských vojsk k takové ofenzívě připravených.

25.7.2023 v 12:30 | Karma článku: 26.37 | Přečteno: 1062 | Diskuse

Jiří Šedivý

Válka o Ukrajinu v lednu nebude

Zaručené zprávy z úst některých politiků ale i vojáků o tom, že Rusko v lednu napadne Ukrajinu jsou neuvážené a situaci jen zhoršují. Tím vlastně nahrávají ruskému vládci Putinovi.

25.12.2021 v 9:55 | Karma článku: 27.83 | Přečteno: 1511 | Diskuse

Jiří Šedivý

Příliš výbušná krize na běloruských hranicích

Krize na východním křídle Severoatlantické aliance se dostala do nové fáze. Se zneužitím migrantů si zatím neumíme efektivně poradit.

29.11.2021 v 9:00 | Karma článku: 23.86 | Přečteno: 607 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 86 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.46 | Přečteno: 113 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 203 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 162 |
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3371

Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...