Jiří Šedivý

Být v moc velkém klidu by mohlo být vražedné

15. 09. 2011 16:30:00
Vojenské zpravodajství zveřejnilo svoji zprávu a z nenápadného sdělení o možném podílu na dopadení nejhledanějšího teroristy světa se stala zpráva která pronikla daleko za hranice České republiky.

V zásadě je úplně jedno, zda to je pravda, nebo jen předpoklad. V každém případě před uvedením tohoto sdělení měl být proveden rozbor a obsah zprávy projednán s předpokladem na možné dopady na bezpečnost republiky.

Již dříve nejenom já, ale i mnozí bezpečnostní experti upozorňovali na nerozumné a ve vztahu k Afgháncům i necitlivé reportáže z nasazení našich vojáků speciálních sil a tehdy i tzv. SOGu Vojenské policie. Zpravidla ukazujíc značnou a hrubou převahu našich vojáků musely vzbudit nevoli a u radikálněji laděných Afghánců vztek. I s ohledem na uvedené je Česká republika v relativním bezpečí, spíš nezajímavá pro provedení složité teroristické operace. Přesto vždy – tedy i dnes je pokus o provedení teroristického útoku v ČR jen otázkou času. Nebezpečí se zvyšuje i s tím, jak většina velkých států zvyšuje úroveň bezpečnostních opatření a je tedy obtížné operace zrealizovat. Stále více jsou v Evropě strůjci provedených nebo plánovaných a překažených útoků radikální muslimové, občané evropských států. Dokonce i děti dříve naturalizovaných přistěhovalců. Německo je příkladem a Berlín není daleko od Prahy.

Poslední zpráva poněkud mění situaci a Česká republika se zdá pro mnohé „vhodným adeptem“ pro vyhlášení svaté války - „džihádu“.

Kdo nebo co může být ohroženo? Má-li být zaútočeno na Českou republiku a její zpravodajce, jak se objevilo na serverech Palestine’s Dialogue a Islamtoday.net, musí to být jasné, že to není osobní ale „zásadní“.

Zcela určitě jsou v nebezpečí české ambasády, v Kábulu především. Poslední bojové aktivity Talibanu v Kábulu dávají jasný signál, že kdyby se naše ambasáda stala terčem útoku, jen stěží by se ubránila. Všichni naši vojáci na území Afghánistánu jsou ve zvýšeném nebezpečí. A nejenom ti, kteří jsou v jednotce speciálních sil. Dokonce méně, než vojáci z týmů pracující přímo mezi Afghánci.

V klidu nemůžeme být ani republice. Pokud se někdo s určitou mírou znalostí naší společnosti rozhodne provést teroristický útok, nepůjde na jadernou elektrárnu. Symboly jsou v Praze. Pražský hrad hrdě se tyčící nad Vltavou a v jeho areálu Svatovítský chrám plný turistů a nijak nechráněný není tak přitažlivý jako další dva body. Češi se neschází v rozhodujících momentech na Hradě, ale na Staroměstském nebo Václavském náměstí.

Na Staroměstském náměstí každou hodinu davy turistů pod Orlojem by mohly být smrtící kombinací. Václavské náměstní skýtá dvě možnosti. V obou případech ve spojení s metrem. Dokonce se zdá, že Můstek je v době dopravní špičky ohroženější než Muzeum a pokud by došlo k synchronizovanému útoku jako v Londýně v roce 2005 , trojici by doplnila stanice I.P. Pavlova.

Není nutné zmatkovat, ale zase úplně v klidu by jsme také být neměli. V každém případě bychom měli opatrnější.

Autor: Jiří Šedivý | karma: 17.87 | přečteno: 1042 ×
Poslední články autora