Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Martin Bartůněk

30. 9. 2011 6:56
souhlasím s velitelem

S generálem naprosto souhlasím. Jen dodávám, že prezenční služba by se měla v rozumné formě vrátit už z toho důvodu, že případě většího konfliktu většina mužů pomře hned na počátku pro absenci výcviku. To za prvé a za druhé bych rád uvedl -a generál Šedivý bude vědět, proč se cítím být oprávněný ke svému tvrzení-, že právo odmítnout vojenskou službu „z důvodu svědomí či náboženského vyznání“ je naprostý nesmysl a tento institut by měl být odstraněn.

0 0
možnosti

dobredo

30. 9. 2011 7:23
Re: souhlasím s velitelem

Pro tento případ přece existovala civilka. Navíc i v případném válečném konfliktu je třeba spousta jiných podpůrných činností beze zbraně v ruce, např. sanita, polní kuchyně, oprava bojové techniky a mnoho dalších....

0 0
možnosti

dobredo

26. 9. 2011 6:36
Povinná

vojna se zřejmě brzy vrátí a to z těchto důvodů:

1) Profesionální armády v řadě evropských zemí (Slovinsko, Francie, ČR, Slovensko, Itálie, aj.) začaly vznikat po roce 2002, kdy nastala vysoká ekonomická konjunkce, a i přes 11.září se zdálo být jasné že na boj proti terorismu budou třeba profesionální vojáci. Navíc profiarmáda se uvažovala jako levnější, flexibilnější, údernější a samozřejmě demokratičtější.

2) Finanční krize ovšem ohrozila ekonomiku řady států, tak že státy musí začít šetřit včetně armády, což má za následek i nižší platy vojáků, tudíž se do armády moc lidí nehrne a profesionální vojsko stárne a postupně se snižuje jeho bojeschopnost.

3) Aktivní zálohy to taky nevyřeší- jejich členové jsou většinou zaměstnanci soukromých firem, a jejich majitelé jen neradi přihlížejí k tomu, že musí chlapům udělovat zvláštní dovolenou na vojenské cvičení.

0 0
možnosti

dobredo

26. 9. 2011 6:37
Re: Povinná

4) Stále přibývajících vojenských konfliktů (Libyje, možná Sýrie a hrozba konfliktu mezi Tureckem a Izraelem, což by mohlo znamenat i přenesení válečných konfliktů do Evropy) může znamenat, že malé profesionální armády na to nebudou stačit.

5) Když k tomu připočteme i násilí na domácí scéně stále rostoucí konflikty vůči etnickým skupinám (viz Šlukonovsko), které se v budoucnu vlivem vládní hospodářské politiky budou stupňovat a stále častějších přírodních katastrof....nevím nevím zda na to nějakých 20-25 tisíc vojáků bude stačit...kdo zasáhne, pokud jich bude zrovna většina v misích, v případných domácích nepokojích (a mohou být značné) nebo v případě hromadných ničivých povodní?

Myslím že tak do 5 let tu máme znovuzavedení zákl.vojenské služby...pravděpodobně kratší tak do 6 měsíců, možná třeba ve formě krátkodobých výcviků několikrát v roce (buzerace a rajony a být zavřený rok v kasárnách nic moc nenaučí

0 0
možnosti

strycek-Joe LLC

24. 9. 2011 10:25
Za zprivatizovaný stát musí bojovat privatizéři

nechápu tu drzost, s jakou žádáte, pane Šedivý, aby za něj bojovali ti, kdož přísahali věrnost pracujícímu lidu Československa R^

0 0
možnosti

pavsson

24. 9. 2011 9:44
Zrušit

Na boj povodněmi máme mít hasiče, ne vojáky. Na mise, pokud už je musíme mít, stačí dva elitní prapory, dobře vyzbrojené a vycvičené. Všechno ostatní bych zrušil, stejně armáda nedokáže bez korupce nakoupit ani toaletní papír.

0 0
možnosti

Svent

24. 9. 2011 7:52
Kdo si pamatuje vojnu minulosti

ví, že kromě ztraceného času, buzerace a smradu na cimrách se nikdo stejně skoro nic nenaučil. Proč neuděláte pro mladé i starší centra dobrovolného výcviku, to byste asi divili, kolik by se našlo nadšenců, co by jezdili s tankem, nebo skákali padákem, nebo stříleli ze samopalu. Vyšlo by to na zlomek výdajů co klasická vojna, a výsledky by možná byly úplně jinde.

0 0
možnosti

Xav

24. 9. 2011 1:57
.

mozna by mel pan Sedivy jit delat rajony a vykaslat se na babsky plky...

0 0
možnosti

Inzheim

24. 9. 2011 0:14
Samozřejmě

armády všech států trápí, co s pluky plukovníků, když se sami těžko zvednou z křesla na oběd a ohánějí se zákony o svých náročných právech a jak získat tělesně trochu schopné mladíky do armády. Severokorejci a Číňané to mají bezvadně vymyšlené--- vydají vyhlášku a mají do půlnoci nabito, obdobně stále Sovětské Rusko, Taliban a Israel. U nás se rozmohl odpor, lenost a kosmopolitizmus, u nás to bude těžké a velmi drahé. Ale skončete s bezplatným vysoko--školstvím alespoň pro všechny nečechy a ihned, snižme sociálně vyloučeným dávky na polovic-- dle slovens.vzoru--- a bude na nové šiky mladých patriotů.

0 0
možnosti

skrbling

23. 9. 2011 23:11
Poučný článek

Zajímavý a fundovaný článek. Bohužel z něj pro mě vyplývá (a diskuse pod článkem to v podstatě potvrzuje, i když určitě nejde o reprezentativní vzorek populace), že smysluplné obrany v podstatě nejsme schopni a pokud by se tu něco semlelo, naše šance, pokud nás neochrání spojenci, tzn. USA, jsou nulové. I já sám přiznávám, že bych se kvůli obraně ČR do boje tedy rozhodně nehnal, spíš bych se hnal odsud pryč ne kvůli pacifismu, ale kvůli neutuchajícímu pocitu, že by to prostě nestálo zato..

Dost blbá vizitka pro stát.

0 0
možnosti

Hroznej puberťák

23. 9. 2011 23:21
Re: Poučný článek

Ono je zajímavé zamyslet se především nad tím, co je vlastně příčina a co důsledek.

0 0
možnosti

NobodyWasHere

23. 9. 2011 22:44
no co by kdo chtěl

z armády, určené k obraně ČR je expediční sbor pro vývoz "demokracie", na něj je pak nabaleno cca 15x tolik finančních pijavic na štábech a různých podpůrných složkách (koho, kromě sebe podporují v mnoha případech neví nikdo). Až se hne těch cca 20 mil. musulmanů co už jsou v ERVHP, tak to bude veselo. Náš expediční sbor (pokud se stihne vrátit z Afíkova, nebo kde zrovna bude) vydrží při tom počtu tak jedno střetnutí, naši chrabří spojenci budou mít sami co dělat a štábáci s logistikou přejdou k nepříteli s nadějí, že si udrží koryta. Holt bez solidně zorganizovaného a průběžně cvičeného heimwehru a hlavně bez odhodlání udržet svůj životní styl a prostor i za tu cenu, že ty musulmany budeme muset vystřílet to nepůjde.

0 0
možnosti

Hroznej puberťák

23. 9. 2011 22:06
Bílá kniha obrany? Spíš černá díra na peníze.

Nic jiného ty zelený mozky nejsou. Zelené pijavice. To by mě fakt zajímalo, kdo by se k těm vylízanejm gumám nechal odvést, když uměj jen krást a buzerovat.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS