Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FS

Fanuel

18. 6. 2010 18:03
NO TO JE LEGRACE.

Ehmm. Je všeobecně známá rivalta mezi civilním sektorem a vojáky v oblasti využitelnosti svých zpravodajských služeb.;-D Všimněme si snížení rozpočtu armády na úkor jasného politického zadání, když nechci připustit , proč se politikům do rozhodnutí a to jasného na nejméně 5O let nechce. Důvodů je mnoho, ale civilní policie i civilní rozvědka s kontrarozvědkou jsou v situaci neřešitelnosti na úkor vojenského zpravodajství.  Možná se dnes jeví silnější politický mandát politiků ze vzešlých voleb, ale to je jen zdání hry o jablko. Ono to jablko je buď sladké a nebo kyselé. Račte si vybrat pánové, ale bez občana a to  jedince vybaveného s maximální citlivostí pro věc nené možná naděje na ukončení bordelu zde doma.;-)

Stanek Frantisek Fanuel

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

18. 6. 2010 7:39
To kvůli p.Šedivému bude zvýšeno DPH

, neboť okupační vojska v cizině něco stojí. Nesmyslné agrese na dluh dovedly naši republiku na pokraj bankrotu, doufejme, že příští vláda v těchto agresích již pokračovat nebude.

0 0
možnosti
K

kaktusak

17. 6. 2010 23:17
Armáda má sloužit k obraně vlasti

Ne k vedení dobyvačných válek (ropa, další nerostné suroviny, drogy) v dalekých zemích a v cizím zájmu, ovšem za naše peníze. Co předvádí AČR, to je ostudné. Pak se nedivme, že je stát zadlužený.

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe Ltd.

17. 6. 2010 22:17
Dejte si mokrý ručník na hlavu p.Šedivý

Vy a Vám podobní stáli už naše občany dost. Uklidněte se a běžte pěstovat někde okurky, berete astronomickou rentu, tak máte nárok na klid. Jó, kdyby tu rentu Vy a Vám podobní nepobírali, tak by zbylo na tanky i letectvo, ale takhle na to prostě není - a kde nic není, ani čert nebere.

0 0
možnosti
L

lrklo

17. 6. 2010 20:37
Bohužel naše armáda si udělala sama takovou

pověst jakou má. A bohužel za to mohou gumy za minulého režimu. V době všobecných úspor, kdy se chystá genocida důchodců budou mít vojáci zachovány své vyčůrané výsluhy atd. To je bohužel sprosťárna největšího kalibru a pak je zbytečné mluvit o čemkoliv.[>-]

0 0
možnosti
K

kaktusak

17. 6. 2010 23:21
Re: Bohužel naše armáda si udělala sama takovou

ČSLA splnila svůj úkol. Odstrašila agresora za poměrně přijatelný peníz. Špatnou pověst získává až dnešní armáda kvůli neustálému a pro republiku škodlivému vedení těch špinavých válek různě po světě. Je to armáda žoldácká, takže každý voják se k těm odporným válkám propůjčuje dobrovolně a tedy za ně nese spoluvinu.

0 0
možnosti
JR

reichel.blog.iDNES.cz

17. 6. 2010 18:11
Karma UP

Souhlasím s Vámi. Můj názor je, že bychom si měli držet jisté ženijní a vrtulníkové síly "pro vnitro", třeba pro případ povodní a dalších přírodních katastrof, ale zbytek by se měl specializovat. Třeba právě na elektronický boj, zdravotnictví a malé týmy hloubkového průzkumu nebo speciálního nasazení. Pokud budeme nejlepší v Evropě, nebude vadit že nemáme všesložkové vojsko, protože budeme pro naše spojence natolik cenní, že jim bude stát za to investovat svůj vojenský personál a materiál na naší obranu. Pokud se nemýlím, máme jedny z nejlepších odstřelovačů v Evropě, výborné doktory a jednotky speciálního nasazení si nezadají ani s Brity, Američany nebo Rusy. Jsme holt malí počtem a rozpočtem, ale můžeme být velcí významem - typickým příkladem budiž vynález a výroba TAMARA systému. Nejsme žádný Goliáš, ale umíme být chytří a mrštní jako David - ale jak jste uvedl, musí být jasná dlouhodobá koncepce. Pokud to odlehčím, tak "rozkaz zněl jasně!" - jenže takhle to v politice nefunguje...

0 0
možnosti
JR

reichel.blog.iDNES.cz

17. 6. 2010 18:12
Re: Karma UP

Politika připomíná tanker v mlze - nikdo neví kam se to zrovna valí, ale změnit tomu směr trvá dlouho, stojí to spoustu energie a chce to spolupráci posádky.

0 0
možnosti
PP

Pavel Pátek

17. 6. 2010 17:55
Naprosto s Vámi souhlasím.

Armáda je a ještě dlouho, předlouho bude (tedy měla by být) jednou z nejdůležitějších a nejospravedlnitelnějších (uff, to je slovo) složek státu. Armáda, která postrádá jasné, ideologicky zakotvené, politického zadání je nesmírně nebezpečná. Sloužil jsem jako absolvent ještě za starého režimu. Tehdy jsem s politickým zadáním nesouhlasil. Spíše jsme si se "spolubojovníky" říkali, jak se tahle armáda může čemukoli ubránit? A dnes? Jaké je politické zadání? Jeho jasná absence odpovídá morálnímu úpadku společnosti. Ale nedivme se. Všechny resorty jsou dnes důležité jen proto, aby se v nich mohlo protočit co nejvíce přerozdělovaných peněz, armádu nevyjímaje. Zatímco armáda, policie a soudy jsou morálně a eticky zdůvodnitelnými funkcemi státu, ty ostatní nejsou. Na všechny se však nahlíží stejně. Věřte mi, chtěl bych být už jednou konečně hrdý na armádu, která mě chrání před násílím kohokoli mimo tento stát. Která skutečně brání mou svobodu.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

17. 6. 2010 18:00
Re: Naprosto s Vámi souhlasím.

Myslíte těm "americkým  imperialistům a západoněmeckým revanšistům" co číhali na západní hranici?

Ti seděli a byli rádi že Varšavská smlouva nevyrazí na západ. Nejoptimističtější obranný scénář NATO byl že západní Německo udrží 10 dní a pak celá jejich linie skolabuje.

Preventivně proto měli prsty na nukleárních tlačítkách- prostě by jenom otočili tanky směrem k atlantiku a  nechali za sebou nukleární spáleniště.

Takže ano: Armády východního bloku by se hravě ubránili- měli totiž přesilu 5:1 v konvenčních zbraních.

0 0
možnosti
H

hafusak2

17. 6. 2010 17:39
Úkol č. 1 by měl být: Stanovení vojenské doktríny státu.

Vycházející z naší polohy, počtu obyvatel, kapacity průmyslu, finančním možnostem, spojeneckým závazkům a stupni ohrožení. Toto by mělo být stanoveno jako věc č. 1 a mělo by to mít platnost celá desetiletí. Pokud však ministři obrany jsou jeden neználek větší nežli druhý, každý se chce zalíbit voličům a dojit peníze pro sebe a svou partaj, pak se nelze divit tomu, že máme co máme.

0 0
možnosti
X

XOR

17. 6. 2010 17:27
Zamereni

V principu je uz delsi dobu patrne, ze se asi tezko muzeme soustredit na vsevojskovou armadu jako maji Polaci. Pro nas prichazi (a je temer uz tradicne nalajnovano) specialni pusobeni - radioelektronicky boj, radary, rakety, specialni jednotky ...

Ja bych si predstavoval par jednotek vybavenych Tamarami, Artury a MLRS (HIMARS) na Tatrach - integrovane v MEADS. Jestli se k tomu nekdy nekdo konecne dohrabe tak i v kombinaci s VLS z Aegisu, to by byla teprve hi-fi zalezitost. Tatra s prehledem 4 VLS kontejnery pobere, zbytek je jen trocha techniky, coz umime.

Ostatne, Tatra a v urcite mire prave Alca jsou nasi velice dobrou devizou. Tatra s prehledem strci do kapsy Evropskou produkci, ale podpora moc neni.

To same Alca - pro vetsinu beznych mirovych zalezitosti (a i dost valecnych kdyz na to prijde) je to letoun ktery bohate dostacuje, takze jako sekundarni stroj muze intenzivne zlevnit a zjednodusit bezny provoz. Jenze to by ho musel nekdo dotahnout a k tomu by musela byt vule a podpora.

0 0
možnosti
SM

starý muž

17. 6. 2010 17:03
Jinak,VOJÁCI SI DĚLAJÍ CO CHTĚJÍ

Rv

0 0
možnosti
A

Alergik71

17. 6. 2010 17:28
Re: Jinak,VOJÁCI SI DĚLAJÍ CO CHTĚJÍ

Pak je to chyba politiků na druhou...:-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3371x
Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik