Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ET_demokrat

20. 1. 2009 20:08
nepřekvapuje mne bezobsažnost článku

Konstatování všeobecně známá. A těch proměnných je v té rovnici, resp. soustavě rovnic Rusko, Ukrajina, střední Asie, Bělorusko, Evropa trochu víc...

Hm, teď jsem přečetl RED STORM RISING od Clancyho. Válka  Ruska (resp. SSSR) s NATO vyvolaná problémy se surovinami po teroristickém činu. Žádné velké umění, místy rozvleklá proamerická slátanina. Ale na zastvení toku surovin na západ Clancy nějak nepomyslel. Mne by spíš zajímalo, co si generál Šedivý myslí (pokud se vbúbec múže podělit o názor a pokud vúbec nějaký má) na tajnou americkou doktrínu vycházející z názoru, že bohatství Sibiře parří celému světu, ne jen Rusúm. Začala s tím Madlénka Albrightová.  ;-O

0 0
možnosti

Bedra

17. 1. 2009 10:53
Přišla mi asociace na mé zkušenosti

z uplynulé praxe. Projektoval jsem v minulosti dost velké množství plynofikací rodinných domků v MSL kraji (nutné stav.povolení). Tož všichni měli klasiku.Kotel na tuhá paliva a vštšinou i samotížné ÚT.Když jsem měl jasno jak dál, vždy jsem jim doporučil aby si dosavadní kotel na uhlí ponechali i s komínem a nový plynový kotel řešili separátně buď do dalšího komína (pokud byl), anebo tzv. TURBO kotel s odtahem přímo do fasády. Když někteří chtěli starý kotel rušit, vždy jsem jim říkal "lidi NEBLBNĚTE! Jednou se RUS  nasere zavře kohoutek a budeme bez plynu!" A ejhle ani to není tak dlouho a už je to tady...!:-)

0 0
možnosti

rezjir

13. 1. 2009 17:55
Pane generále

Opomíjíte, že pro Rusko jsou platby za plyn stejně významnou komoditou jako pro nás ten plyn. Rusko si mohlo dovolit být velkorysé vůči UKRAJINĚ, dokud bylo bohaté. Ale díky finanční krizi i souběžně klesajícím cenám ropy si Rusko nemůže dovolit sponzorovat Ukrajinu.

  Proto si myslím, že Rusko má zájem na rychlém řešení celé situace a že nebude ani v budoucnu používat suroviny jako strategickou zbraň.

0 0
možnosti

Arth-

13. 1. 2009 18:55
Re: Pane generále

Rejzíre ještě jednou: nikdo nemá Rusku za zlý, že vymáhá po Ukrajině platbu za plyn...  ale proč chce po Evropě, aby to za ně zařídila?

0 0
možnosti

sageorg

13. 1. 2009 16:43
Ach jo,.......

tak dlouhý článek a nic.Jen všeobecně známé záležitosti.Psaním článků do novin se toho moc nezmění.Jeden se "vyždíme" do PC a hned má pocit,že točí zeměkoulí.A ono nic.

0 0
možnosti

Arth-

13. 1. 2009 17:14
Re: Ach jo,.......

A cos tam čekal?

Informaci o barvě Putinových ponožek nebo druhu parfému té Ukrajindy? 8-o

0 0
možnosti

briza

13. 1. 2009 9:58
Ale, ale pane generale

Tak Evropa platila v lonskem roce cca $400 za objemouvou jednotku a Ukrajina $175 (necelych 44 % evropske ceny) a podle posledni nabidky Ruska by mela platit $250 (zhruba 60 %). Tak bych se rad zeptal jestli take my (a ostatni zapadni zeme) prodavame Ukrajine sve prumyslove vyrobky za 44% resp. 60% trzni ceny? Asi ne, ze jo.

Ovsem kdyz totez dela Rusko je to spatne, ze? Protoze Ukrajine by to mohlo zpusobit ekonomicke problemy a "nutně se odrazit na přerozdělování finančních zdrojů do společnosti." Jenze dnes je holt kopani do Ruska v mode (i kdyby to ponekud smrdelo pokrytectvim). Rv :-/

0 0
možnosti

Arth-

13. 1. 2009 17:13
Re: Ale, ale pane generale

Přečti si to ještě jednou a pomaleji...  nikdo, ani pan generál, neřeší, za kolik má Rusko prodávat Ukrajině...  to je jen jejch problém!

Článek ukazuje na to, že ukázka Ruska Evropě, jam moc ji má "v hrsti" nebyla náhodná a neúmyslná...

Drobně v textu se dalo vyčíst i to, že velkohubej Sarkozy sice má řeči o úrovni předsednictví tak malého státu - ale sám zcela pominul tak důležitý aspekt, jako je plyn a ropa z Ruska!

Že bude zle se dalo vytušit dokonce i bez činnosti tajných služeb.

Na druhous tranu seriozní partner a ne Rusko by vyslovilo podezření, že se na Ukrajině ztrácí plyn...  a minimálně by dopředu varovalo konečné odběratele o přerušení dodávek - ale spíš by rovnou požadovalo po EU poskytnutí nezávislých kontrolorů - protože k čemu bylo zavření plynu? K ničemu...  jen "ty ty ty" na Evropu... už jsi to pochopil?

0 0
možnosti

wartas

13. 1. 2009 9:27
Kritici generála

 Neptejte se co dělal generál 10 let. Ale co

 dělal Sarkozi a celá EU. Je to slabý hráč

(EU). Zanedbala Gruzii a taktéž plyn. Je teď nutno se rychle poučit a napravit co se

dá(  vybudovat urychleně "Galileo" . To je

 jedfiné řešení. Kritika Generála : Nesaháte mu ani po kotníky. Nerýpejte. 

0 0
možnosti

ruda281

13. 1. 2009 9:44
Re: Kritici generála

presne, ale neboj, frantici z toho zase velkohube a spusobem sobe vlastnim a v historii tolikrat potvrzenym, zase vyvaznou jako mistri zemekoule. Za hlasiteho sekundovani 3. rise, totiz ted uz 4 . ;-)

Porc myslis, zeby nas Galileo melo zachranit? Zachnrani nas hlaven alternativa k ruskemu plynu a rope, ktera bohuzel neni....

0 0
možnosti

Pepan 1

13. 1. 2009 9:14
Co dělal pan generál?!

Ano se vším v článku souhlasím, ale tomu rozumí i člověk co má normální vzdělání, ale otázka zní jinak, codělal tento generál v době tomu nedávné( byl u vesla asi jenom 10let!!), aby jsme tak závislí nebyli, odpověď je jednoduchá nic a teď píše takové články! (Y)Rv!(Y)Rv!

0 0
možnosti

Dalos

13. 1. 2009 9:52
Re: Co dělal pan generál?!

Dost hloupá otázka - ne že bych byl jeho obdivovatelem, ale jako voják v demokratickém státě toho moc dělat nemohl, to opravdu nebyl problém v jeho působnosti. Pokud jde o analýzy bezpečnostních rizik, těmi se musejí zabývat politici a hlavně naq tyto analýzy zodpovědně reagovat, a ne se snažit přestavět elektrárny z našeho uhlí na ruský plyn.

0 0
možnosti

inzinierbula

13. 1. 2009 8:37
Energie je silná zbraň, ano.

A proto jsme si v minulosti nechali od Rusů moudře vybrakovat veškerý uran a teď od nich můžeme tak akorát draze kupovat jaderné palivo. Ale furt je to lepší než plyn, anžto to jaderné palivo se dá, na rozdíl od plynu, skladovat v množstvích i na několik  desítek let

0 0
možnosti

inzinierbula

13. 1. 2009 8:34
A co z toho plyne?

Všichni hurá do lesa na dříví! V čele s paní Kuchtou..

0 0
možnosti

cekon

13. 1. 2009 8:12
Nevím

co chtěl autor tímhle článkem říct. Bla bla bla a to už všechno víme. Ač jsem pesimista hujersky nyní očekávám kroky EU k energetické bezpečnosti. Jsem zvědav, zda Brusel dokáže zplodit i něco jiného, než novou daň nebo nějakou idiotskou vyhlášku

0 0
možnosti

Hansus

13. 1. 2009 8:43
Re: Nevím

Tento článek je dle mého názoru výborný a plně popisuje důvody proč byl zavřen uzávěr plynu v Rusku. Nebyl to jen chronický důvod na Ukrajině, ale i radar pro USA u nás...Je nutné provést celkovou analýzu možnosti alternativních zdrojů mimo Rusko, aby EU nebyla závislá přímo na politice Kremlu. To by mohlo být zničující. Doufám, že politici v největší slovanské zemi se nebudou chtít hádat s EU, ale s nimi spolupracovat pro prospěch celého světa.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS