Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lisabonská smlouva jako zbraň

Téma Lisabonské smlouvy se skloňuje ve všech pádech, často ve vztahu k omezení postavení České republiky a ztrátou její suverenity.

Je nutné ovšem prostudovat celou smlouvu a hledat jaké postavení může mít Česká republika v nových podmínkách a to jak z hlediska pozitivního, tak negativního.  Rovněž je nutné uvést, že se nejedná jen o jednu smlouvu, ale o dvě smlouvy, které jsou na sebe vzájemně navázané a kdy jedna nemůže být bez druhé. K diskusi musí být připojeny i protokoly, přílohy a prohlášení, které neoddělitelně patří ke smlouvě a které dávají výlučné postavení některým státům, nebo vysvětlují či upřesňují národní pozice.  Pro zjednodušení budu ale psát o SMLOUVĚ.

                Samozřejmě, že v okamžiku dalšího kroku evropské integrace dochází i ke změnám vztahů uvnitř EU. Jenomže změny nejsou jen jednostranné, tedy přebírání pravomocí od států a jejich přenos „do Bruselu“, ale v řadě ustanovení Lisabonská smlouva zvýrazňuje postavení jednotlivých států. Mimoto je významný princip „subsidiarity“, který říká, že to co je efektivnější řešit na národních úrovních, je řešeno jednotlivými státy (čl.5).  Je na každém státě samotném, jak se bude v novém prostředí pohybovat a jaké postavení si vydobude. Pokud to budeme dělat tak, jak jsme ukázali na vzorovém příkladě „ENTROPA“, pak naše prestiž nedosáhne moc vysoko. Jen pro připomenutí – případ ukázal, jak snadno je možné podvést státní úředníky v ČR a dostat peníze na tak symbolický projekt jakým mělo být představení ČR v době jejího předsednictví. S tím souvisí i signál, který jsme vyslali, že vlastně takovéto jednání je, i když ne běžné, tak v ČR nebudící pohoršení. Nikde se neobjevilo, jak byl umělec potrestán za podvod, který na České republice spáchal, mimo to, že musí vrátit finance na „umělecké dílo“, kterým urazil naše přátele.  To je ve skutečnosti další vzkaz. Vysvětlení, že umění by mělo provokovat je možná v některých ohledech správné, jenomže ne každé umělecké dílo pohoršuje. V tomto případě mělo reprezentovat ČR.

Pokud jsme ukázali ENTROPU, kterou některé státy resolutně odmítaly, jak se budeme dívat na naše spojence, bude li přijata Lisabonská smlouva a Česká republika dostane do ruky tak silný nástroj, jakým je možnost zablokovat rozhodnutí v otázkách společné zahraniční a bezpečnostní politiky. Tato společná rozhodnutí totiž podléhají zvláštním pravidlům a postupům. Ty jsou  vymezovány  a prováděny Evropskou radou a Radou, které se usnáší na principu jednomyslnosti (viz.čl. 24 a 31). Jak důvěryhodní budeme, když již na počátku naší předsednické role dáváme touto cestou najevo svoje názory na své spojence? Není snad na místě se zeptat, jak nás vnímají naši spojenci a zda jsou pevně přesvědčeni, že bude Česká republika skutečně tím pevným článkem v unijním řetězu? Nedávné handrkování o rozhodnutí zda a za jakých podmínek pokračovat v zahraničních misích, byť pod vedením NATO, ukázalo, že spojenecké svazky neznamenají nic ve světle dohadování se o poplatcích ve zdravotnictví. Vůbec nemám nic proti debatě o tom, jak bude financováno české zdravotnictví, přesto fakt, že rukojmím byli naši spojenci, bylo nedůstojné. I když zdvořilé odpovědi našich přátel vyjadřují pochopení pro nutnost prodiskutování kam a za jakých podmínek pošleme své vojáky, všichni moc dobře vědí, co se říká za zavřenými dveřmi. Integrita rozhodnutí je jednou ze základních kvalit. Ačkoli jsem uvedl, že princip jednomyslnosti v otázkách zahraniční politiky a bezpečnosti je základní, podle Lisabonské smlouvy máme právo se hlasování zdržet a tím nebýt povinni rozhodnutí provádět.  Budeme se i v budoucnosti chovat tak, že v Evropské radě budeme podporovat řešení, při jednání Rady pak změníme názor a budeme hlasovat proti nebo se hlasování zdržíme a tím se vymaníme z nepříjemností, které by nám vznikly?

                Každý stát si chrání své zájmy a na to musíme být připraveni jak v tom pozitivním, tak negativním smyslu. Lisabonská smlouva dává, podle mého názoru více možností, než jich ztrácíme. Naše postavení a budoucí zisky budou vyplývat především z toho, jak silní v názorech a jednotní budeme „doma“, jak budeme znát všechna unijní pravidla, a jakými budeme partnery, o které se budou moct spojenci opřít.  To neznamená ani zdaleka, že budeme se vším souhlasit. Nesouhlas ovšem musí mít logický podklad a Česká republika musí být připravena nést následky za svá rozhodnutí.  Nemůžeme být ustrašení ze všeho, co přijde z Bruselu a následně dělat nesmysly, nemůžeme se také chovat jako chytráci a přitom chtít jen profitovat. A už vůbec ne, vnutit Evropě další ENTROPU v podobě našich neuspořádaných představ a názorů na Lisabonskou smlouvu.  

Autor: Jiří Šedivý | pátek 20.2.2009 10:35 | karma článku: 17,76 | přečteno: 1443x
  • Další články autora

Jiří Šedivý

Ukrajinu pravděpodobně čeká další zklamání z neúspěchu na bojišti

Není to tak dlouho, co drtivá většina analytiků předpovídala kolaps ruské obrany a spektakulární vítězství ukrajinských vojsk v nejdříve jarní ofenzívě 2023, a pak když nezačala brzy na jaře, letní ofenzívě. Opak se stal pravdou.

14.1.2024 v 16:20 | Karma: 41,38 | Přečteno: 7995x | Diskuse| Politika

Jiří Šedivý

Ukrajinci se nesmí držet sovětské doktríny, jinak bude vítězství velmi bolestné

Od konce minulého roku probíhá diskuse o tom, kdy a jak bude účinná jarní ukrajinská ofenzíva. Až nelogicky optimistické názory deformovaly skutečný obraz stavu ukrajinských vojsk k takové ofenzívě připravených.

25.7.2023 v 12:30 | Karma: 26,61 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Politika

Jiří Šedivý

Válka o Ukrajinu v lednu nebude

Zaručené zprávy z úst některých politiků ale i vojáků o tom, že Rusko v lednu napadne Ukrajinu jsou neuvážené a situaci jen zhoršují. Tím vlastně nahrávají ruskému vládci Putinovi.

25.12.2021 v 9:55 | Karma: 27,83 | Přečteno: 1518x | Diskuse| Politika

Jiří Šedivý

Příliš výbušná krize na běloruských hranicích

Krize na východním křídle Severoatlantické aliance se dostala do nové fáze. Se zneužitím migrantů si zatím neumíme efektivně poradit.

29.11.2021 v 9:00 | Karma: 23,86 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika

Jiří Šedivý

Tálibán nám vystavil vysvědčení o naší „práci“ v Afghánistánu (2. část)

„Úprk US Army z Afghánistánu“ jsou časté titulky, především sdělovacích prostředků, které moc nefandí USA nebo obecně NATO.

16.8.2021 v 9:11 | Karma: 35,14 | Přečteno: 8974x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3371x
Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik