Slovensko nad ČR nebo Gripeny?

12. 10. 2012 12:00:00
V době řady skandálů a důležitých událostí, které přehluší ostatní méně významné, probíhá další kolo jednání mezi Českou republikou a Švédskem o pronájmu nadzvukových letadel Gripen pro střežení svého vzdušného prostoru. Je evidentní, že Česká republika dosud nenašla vhodné řešení jak pokračovat v zajištění vzdušného prostoru nadzvukovým letectvem, nebo jinými prostředky. Jednání se Švédskem je stále bez odpovídajícího výsledku a navržená cena spolu se službami od společnosti SAAB není podle představ rezortu MO, ani vlády ČR. Čas ukončení nájmu letadel se ovšem neúprosně blíží a téměř vylučuje komfortní řešení, které by dávalo prostor pro optimální řešení. Mimo jiné, již před několika lety váhavost ministerstva obrany byla terčem kritiky zbrojních expertů, kteří před touto situací varovali.

Z nedostatku jiného řešení se v poslední době opět dostává do popředí debata o možném zajištění českého vzdušného prostoru slovenským letectvem.

Je ovšem nutné upozornit na některé problémy, které tento záměr ztěžují, podle mého názoru až do úrovně nerealizovatelnosti.

Projekt „společné nebe“ není nic nového. Již v letech 2000-2002 byl předložen návrh pro zajištění vzdušného prostoru jak českého tak slovenského, společným systémem protivzdušné obrany. První návrh nebyl akceptován Ministerstvem obrany SR pro neujasněnost jak bude v době plného členství Slovensko do protivzdušné obrany zapojeno. Ve skutečnosti se více jednalo o politické argumenty, než odborné. Druhý pokus učinil ministr Tvrdík v době Pražského summitu v roce 2002 a opět to nedopadlo dobře. Od té doby se čas od času více ve významu politickém tato idea objeví ve vzájemně projednávaných tématech.

Je ovšem nutné upozornit na některá úskalí, která by realizaci významně ztížila.

Předně je to vzdálenost slovenské základny vzdušných sil od možného prostotu, který by měl být střežen. Vzhledem k rozloze České republiky a předpokládanému umístění zasahujících letadel, je z časového hlediska složité provést zásah proti rychle letícímu letadlu nad centrální částí Čech a v západní části Čech je úspěšný zásah téměř vyloučen. Jediným vhodným řešením je rozmístit část letadel na území ČR.

Není žádným tajemstvím, že nekompatibilita letadel obou států z logistického hlediska neumožňuje dlouhodobý pobyt na letišti mimo jejich mateřskou základnu, a to především slovenských migů. Když odhlédneme od probleskujících zpráv o malém počtu letuschopných stíhačů MiG 29 slovenského letectva, i tak by bylo pravděpodobně velmi nákladné zvýšit počet provozuschopných letadel v pohotovostním režimu a připravit k nim odpovídající druhou jednotku logistiky určenou na letiště do Čech. Obecně známá nákladnost provozu letadel MiG 29 by pravděpodobně nedovolila Slovensku dlouhodobě financovat tuto misi a nutně by se jí musela účastnit i ČR. Tedy žádná velká úspora financí se nedá předpokládat.

Smysl by byl nalezen, kdyby měla ČR a SR společnou platformu, tedy buď letadla Gripen, nebo MiG 29. Oboje je historicky dáno a jeden ze států by se musel vzdát své technologie. Protože je nepochybně technologie MiG 29 (v provedení ASR) na nižší úrovni, než moderní Gripeny, přirozeně každý předpokládá, že by se měla sjednotit technika na letadlu Gripen.

Dovolím si vyjádřit názor, že zajištění českého vzdušného prostoru slovenskými Migy je více politický postoj a nátlak na švédské vyjednavače, než reálné řešení.

Je pochopitelně otázkou, jak dopadne vyjednávání se Švédy. Podle vyjádření vedení rezortu obrany, po uplynutí rozhodné doby pro vyjednávání o prodloužení zápůjčky letadel Gripen a při případné nedohodě by mohlo být vypsáno otevřené výběrové řízení na náhradu za letadla Gripen. V takovém případě by se pozice obou států, tedy České republiky a Slovenska téměř vyrovnaly a bylo by možné realizovat společné výběrové řízení, jehož motiv by nebylo jen pořízení společného nadzvukového letadla, ale i společné provozování, což by následně mohlo ušetřit další náklady na obě armády. Situace je ovšem komplikovanější. Předně jednání ještě neskončilo a mimo ceny se zaseklo i na době budoucího pronájmu. Oproti českému návrhu na prodloužení doby jen o několik let, Švédsko trvá na 10 letém období. Je to logické i z hlediska budoucích investic, které navrhuje provést na letadlech, které budou (v případě že se obě strany dohodnou) provedeny. Pro stabilitu českého letectva je délka případného nájmu poměrně důležitá a chápu letce, že preferují 10 leté období dalšího nájmu. Problém vypsání výběrového řízení se netýká jen vlastního procesu výběru, ale v současné době i toho, co je „na trhu“. Nepředpokládám, že bychom kupovali ruská, čínská či indická nadzvuková letadla, tedy že budeme vybírat mezi výrobci v USA nebo EU. Pak je ovšem nutné s ohledem na naše finanční možnosti vyloučit taková letadla jako jsou Eurofighter (EU), F 18 (USA) či Rafel (Francie). Zůstávají F 16 (USA), jejichž výroba končí, F 35 (USA), jejichž výroba začíná, ale cenově budou rovněž nedostupné a zase Gripen (Švédsko). Z uvedených letadel cenově přijatelný, pro potřeby ČR, tedy k obraně vlastního vzdušného prostoru postačující a pořád s perspektivou dalšího zdokonalování v příštích letech jsou v této situaci letadla F16 a Gripen, přičemž za této situace švédský Gripen jasně vede.

Mnoho možností tedy nemáme a je nutné vyjednávat sice tvrdě, ale s vědomím toho, že jsme se sami dostali do značně nevýhodné situace a že optimální východisko asi nenajdeme. Pokud nebude možná dohoda se švédskými partnery, je nezbytně nutné v co nejkratší době (téměř okamžitě) vypsat výběrové řízení s tím vědomím, že se můžeme „obloukem“ vrátit tam, kde jsme začali. Pokud ovšem najdeme oboustranně výhodné řešení založené na „dobré ceně“, pro stabilitu letectva AČR by bylo vhodné pokračovat v pronájmu letadel Gripen, ale v co nejdelším období, tedy navrhovaném 10ti letém horizontu. Výhodnost by byla umocněna, kdyby se někteří naši partneři připojili k ČR – tedy Slovensko (kdyby opustilo Mig29), Chorvatsko, Maďarsko a možná nově i Rakousko (kdyby změnilo názor na používaný typ letadel pod tlakem nákladů na Eurofightery). Vytvoření takovéto zóny „Gripen „ by při koordinovaném postupu mohlo přinést řadu výhod, včetně finančních slev od dodavatele.

Autor: Jiří Šedivý | pátek 12.10.2012 12:00 | karma článku: 30.83 | přečteno: 4596x

Další články blogera

Jiří Šedivý

Ukrajinu pravděpodobně čeká další zklamání z neúspěchu na bojišti

Není to tak dlouho, co drtivá většina analytiků předpovídala kolaps ruské obrany a spektakulární vítězství ukrajinských vojsk v nejdříve jarní ofenzívě 2023, a pak když nezačala brzy na jaře, letní ofenzívě. Opak se stal pravdou.

14.1.2024 v 16:20 | Karma článku: 41.38 | Přečteno: 7983 | Diskuse

Jiří Šedivý

Ukrajinci se nesmí držet sovětské doktríny, jinak bude vítězství velmi bolestné

Od konce minulého roku probíhá diskuse o tom, kdy a jak bude účinná jarní ukrajinská ofenzíva. Až nelogicky optimistické názory deformovaly skutečný obraz stavu ukrajinských vojsk k takové ofenzívě připravených.

25.7.2023 v 12:30 | Karma článku: 26.37 | Přečteno: 1062 | Diskuse

Jiří Šedivý

Válka o Ukrajinu v lednu nebude

Zaručené zprávy z úst některých politiků ale i vojáků o tom, že Rusko v lednu napadne Ukrajinu jsou neuvážené a situaci jen zhoršují. Tím vlastně nahrávají ruskému vládci Putinovi.

25.12.2021 v 9:55 | Karma článku: 27.83 | Přečteno: 1511 | Diskuse

Jiří Šedivý

Příliš výbušná krize na běloruských hranicích

Krize na východním křídle Severoatlantické aliance se dostala do nové fáze. Se zneužitím migrantů si zatím neumíme efektivně poradit.

29.11.2021 v 9:00 | Karma článku: 23.86 | Přečteno: 607 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 261 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 447 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 111 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 595 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3371

Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...