Nejde jen o vojenské újezdy

22. 04. 2011 11:48:58
Paradoxně se vzedmula vlna zájmu o Bílou knihu o obraně ve vztahu k vojenským újezdům a jiné důležitější závěry zůstávají nepovšimnuty nebo jsou jen komentovány. Přesto i tato situace může podnítit věcnou diskusi o armádě , ve které lze uvádět i jiné argumenty pohledu z jiného úhlu.

Statistiky uvedené v Bílé knize o obraně vůbec nejsou povzbudivé. Signály, které vysílala armáda již několik let zpět, nebyly buď pochopeny, nebo je ti kteří je měli slyšet, házeli za hlavu. Dnes přišla doba, kdy není jiné řešení, než do tohoto „kyselého jablka“ kousnout. Představitelé armády stojí před složitým úkolem. Co nejrychleji uhasit nejpalčivější problémy, a to bez ohledu na negativní vedlejší účinky, nebo přistoupit na řešení vyžadující dlouhodobá opatření, ale v budoucnosti mnohem stabilnější, nebo efektivnější. A pod touto optikou dnes armáda rozhoduje o provedení nevratných kroků, mezi něž patří zrušení či zachování jednoho z vojenských újezdů. Není to nic nového a překvapivého.

Již první informace o plánovaném zrušení vojenského újezdu Brdy, se ovšem nejeví při pohledu z jiného úhlu jako bezproblémové řešení. Od roku 1996, kdy se armáda začala zmenšovat, byl tento problém na stole a zaměstnává vedení rezortu Ministertsva obrany a Armády ČR i dnes. Stály proti sobě v zásadě dva „kandidáti“. Vojenský újezd Brdy a vojenský újezd Boletice.

Z pohledu okamžitého řešení, které může přinést relativně brzy finanční efekt, se může jevit jako výhodnějš zrušit vojenský újezd Brdy. Z dlouhodobého hlediska a pravděpodobně i finálního se zdá efektivnější zrušit vojenský újezd Boletice.

Jaké jsou pro a proti?

Vojenský újezd Jince je prostor dlouhodobě využívaný armádou, již od konce 20-tých let minulého století. Restituční nároky byly sice v minulosti vypořádány, přesto ještě nedávno byly vznášeny nároky na kdysi vyvlastněnou půdu a majetky.

Prostor je relativně uprostřed Čech a má své opodstatnění i z hlediska případných mobilizačních potřeb, ochrany životního prostředí a zdrojů vody.

I když v minulosti byla zrušena posádka Strašice (tankový pluk), a její výcviková zařízení jsou již jen omezeně použitelná, pro případný taktický výcvik je lze využívat. V minulosti v tomto prostoru plnohodnotně vedle sebe cvičily jak dělostřelci, tak jednotky strašického tankového pluku. Prostor má dostatečné dopadové plochy pro dělostřelecký a letecký výcvik.

Posádka Jince, která je přímo na okraji vojenského újezdu byla v nedávné době z větší části rekonstruována a dává možnost dalšího rozvoje. Její kapacita není po zrušení některých částí dělostřelecké brigády naplněna, a po další redukci dělostřelectva AČR budou kapacity, stále volné.

Nevýhodou je sociální a společenské zázemí městečka Jince, což může vyvážit blízkost města Příbram.

Vojenský újezd Brdy je nejmenší a údajně i nejméně využívaný prostor s deficitem investic do výcvikových zařízení. Tento argument není úplně férový. Předně nebyly využívány výcvikové kapacity po zmíněném tankovém pluku ale i protože velitelé mechanizovaných vojsk zpravidla preferovali důvěrně známé prostory, tedy Boletice a Hradiště. Pro svoji polohu i konfiguraci má i zcela zvláštní význam při mimořádných krizových opatřeních státu.

Vojenský újezd Boletice je prostor vytvořený po odsunu Sudetských Němců po 2. světové válce a dnes není velký tlak na navrácení majetků odsunutých Němců, což nemusí být pravda v budoucnu. Prostor je střední velikosti. Bohužel v minulosti byla zrušena navazující posádka v Českém Krumlově, která vytvářela podobné zázemí, jako je tomu dnes v případě Jinců. Využívání prostoru pro manévrový – taktický výcvik je omezen na několik směrů.

Zařízení pro výcvik jsou ve většině stále využitelná, ovšem zpravidla značně zastaralá. Problémem je, že tento vojenský újezd je v poměru k jeho možnostem využíván stejně sporadicky jako Jince a v budoucnosti se jeho využití pravděpodobně ještě sníží. Armáda má dnes v Čechách jen dva prapory vybavené buď pásovými, nebo kolovými OT. Ostatní jsou vybavené lehkou technikou, která nevyžaduje pro svůj výcvik tak rozsáhlé prostory a výcviková zařízení. V zásadě se jedná jen o 42.mpr v Táboře, který pro svůj výcvik potřebuje tento typ výcvikového prostoru a jeho zařízení. Další prapor – 41.mpr v Žatci cvičí především v Hradišti. Ten má nevýhodu v tom, že většina ubytovacích zařízení byla v minulosti zničena, výhodu v tom, že je nejkomplexněji využitelný pro výcvik všech druhů vojsk. Naproti tomu, což je vojáky oceňováno asi nejvíce, ve vojenském újezdu Boletice je zachovalých několik ubytovacích zařízení, která jsou ovšem na bázi bývalých starých statků německých zemědělců a pro dosažení průměrného standardu budou v budoucnu vyžadovat obrovské investice k udržení alespoň průměrné úrovně. V Jižních Čechách bude pravděpodobně pokračovat další snižování počtu útvarů. Je jasné, že v relativně krátké době dojde ke zrušení protiletadlových raketových systémů KUB a v posádce Strakonice by tak zůstaly jen systémy přenosných protiletadlových kompletů, které mají vybudované cvičiště ve vojenském újezdu Hradiště (Boletice nikdy nebyly určeny k výcviku tohoto typu zbraní) a bylo by tedy nelogické ponechávat posádku Strakonice obsazenou tak malou jednotkou.

Problém existuje i v posádce Tábor, která již v reformě z roku 2002 měla být přesunuta do Žatce společně se 41.mpr ale pro nedostatek finančních prostředků se tak nestalo. Táborská posádka má jednu velkou nevýhodu, téměř neexistence potřebné učebně výcvikové základny. Pokud se někdy v budoucnosti zrealizuje přesun tohoto praporu do Žatce, bude vojenský újezd Boletice teritoriálně „odříznutý“ od útvarů, které ho pro svůj výcvik potřebují, a těžiště výcviku se přesune do vojenského újezdu Hradiště. Výhodou vojenského újezdu Boletice je cvičiště pro výcvik v plavbě OT a jízdě tanků pod vodou Loutka, které je v Čechách jediné.

Je také nutné připomenout, že kalkulace časového využití uváděné v % jsou pravděpodobně nepřesné a je vhodnější využití vztahovat k efektivnosti využití výcvikových kapacit. Ty byly ve všech hlavních prostorech kalkulované na společný výcvik 4 - 5 vševojskových praporů vybavených obrněnými transportéry nebo tanky. Jinými slovy a stručně, pro výcvik 4.brn bude v Čechách v budoucnosti – možná v horizontu 5 – 10 let účelné využívat jen jeden rozsáhlý výcvikový prostor a jeden pro odborný střelecký a jiný výcvik podpůrných útvarů. To samé ovšem platí i pro území Moravy kde je zřejmé, že existují kapacity vojenského újezdu Libavá a vojenského újezdu Březina u Vyškova na Moravě.

Představitelé rezortu Ministerstva obrany i armády to nemají jednoduché. Tlak momentálního nedostatku financí je značný a pravděpodobně ani vyhlídky nejsou moc příznivé. Politici a veřejnost by to měli vnímat a aktivně ale zároveň nezaujatě se do celého procesu realizace Bílé knihy o obraně zapojit. Obrana státu není věcí jen Ministerstva obrany a Armády, ale celé politické reprezentace státu, která reprezentuje společnost. V této době, jakékoli chybné a zároveň nevratné kroky mohou mít v budoucnu fatální dopady. Tedy rozhodovat se po odborných úvahách všeho druhu a nechat sentiment k minulým dobám stranou, stejně tak i politické tlaky na ponechání posádek, když je zjevné, že to není úplně optimální řešení.

Autor: Jiří Šedivý | pátek 22.4.2011 11:48 | karma článku: 32.00 | přečteno: 6685x

Další články blogera

Jiří Šedivý

Ukrajinu pravděpodobně čeká další zklamání z neúspěchu na bojišti

Není to tak dlouho, co drtivá většina analytiků předpovídala kolaps ruské obrany a spektakulární vítězství ukrajinských vojsk v nejdříve jarní ofenzívě 2023, a pak když nezačala brzy na jaře, letní ofenzívě. Opak se stal pravdou.

14.1.2024 v 16:20 | Karma článku: 41.38 | Přečteno: 7983 | Diskuse

Jiří Šedivý

Ukrajinci se nesmí držet sovětské doktríny, jinak bude vítězství velmi bolestné

Od konce minulého roku probíhá diskuse o tom, kdy a jak bude účinná jarní ukrajinská ofenzíva. Až nelogicky optimistické názory deformovaly skutečný obraz stavu ukrajinských vojsk k takové ofenzívě připravených.

25.7.2023 v 12:30 | Karma článku: 26.37 | Přečteno: 1062 | Diskuse

Jiří Šedivý

Válka o Ukrajinu v lednu nebude

Zaručené zprávy z úst některých politiků ale i vojáků o tom, že Rusko v lednu napadne Ukrajinu jsou neuvážené a situaci jen zhoršují. Tím vlastně nahrávají ruskému vládci Putinovi.

25.12.2021 v 9:55 | Karma článku: 27.83 | Přečteno: 1511 | Diskuse

Jiří Šedivý

Příliš výbušná krize na běloruských hranicích

Krize na východním křídle Severoatlantické aliance se dostala do nové fáze. Se zneužitím migrantů si zatím neumíme efektivně poradit.

29.11.2021 v 9:00 | Karma článku: 23.86 | Přečteno: 607 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.35 | Přečteno: 230 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.05 | Přečteno: 215 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.04 | Přečteno: 621 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3371

Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...