Potřebuje armáda „Tři prsty smrti“?

15. 10. 2010 8:00:00
Zcela určitě musí armáda řešit řadu problémů, které jsou spojené nejenom s nezbytnými úspornými opatřeními, ale i koncepčně potřebné kroky. Ten současně zveřejněný se týká protiletadlového raketového kompletu KUB, v Právu zvýrazněný titulkem Tři prsty smrti.

Armáda si chce ponechat tuto kapacitu i do budoucnosti, ale vedle konstatování, že je chce i do budoucnosti, chybí druhá část odpovědi, a tou je, proč je vlastně potřebuje a v jaké verzi. Je také potřebné připomenout, že bylo již v dávno jasné, že se tento oříšek musí rozlousknout, ale odborná diskuse není ukončena ještě dnes. Částečná modernizace, která byla dříve provedena, byla jen dočasným řešením a nemohla nahradit finální řešení. Česká republika ve srovnání s Polskem selhala již několikrát, v tomto případě jsme prohrály na rozdíl od Poláků s protiradarovými šílenci. Zatímco Polsko mělo v této oblasti vždy jasnou představu a tedy co chce od USA, vyřešilo protiletadlové raketové vojsko zásadním požadavkem na rozmístění kompletů PATRIOT s protiraketovými schopnostmi jako součást podmínek protiraketové obrany USA. Mimo téma – Polsko zvyšuje svůj rozpočet na rok 2011 o dalších 7,1 % oproti tomuto roku a dosáhne tak nejvyšší úrovně od roku 2001.

Problém kompletů KUB totiž spočívá v tom, že není jasné, k čemu je budeme potřebovat. Tyto zbraně byly vyvinuty jako mobilní prostředky a byly zařazovány do divizí. Tedy, byly primárně určeny k vedení pohyblivého boje a svými parametry omezeny na obranu území, na kterém bojovaly prvky sestavy bráněné divize. Z toho také vyplývají limity jejich použití, včetně doletu raket. Pokud dnes armáda považuje za nutné tyto komplety dále vlastnit a prodloužit jejich živost náhradou raket, (nic nového, tato varianta se diskutovala již před řadou let) musí zároveň zařadit komplety do struktury Armády a stanovit jejich jasné použití. To je totiž v současné době asi nejproblematičtější. Jedinou divizi, kterou jsme měli, jsme v rámci reorganizace zrušily a uvažované brigádní bojové skupiny – dvě, tyto prostředky nepotřebují, protože pro ně byly nakoupeny menší přenosné protiletadlové rakety RBS 70 Bofors. Oproti kompletům KUB, jejichž původní technologie je z doby 60. let, jsou RBS 70 mnohem modernější, i když s menším dostřelem.

Pokud armáda vysvětlí, kde budou komplety KUB zařazeny a jaké bude jejich určení, ať se modernizují. Ale argument, že můžou být použity k ochraně velkých aglomerací, např. Prahy je sice částečně logický, ale postrádá smysl v okamžiku, kdy jsou rakety umístěny na základně ve Strakonicích. Věc je o to složitější, že se stát již dávno zbavil protiletadlových palebných postavení, které byly vystavěny kolem Prahy a některých velkých měst. Pokud by bylo určení KUBů k tomuto účelu, měli bychom se vrátit ke stacionárnímu použití a k tomu nepotřebujme hodně zastaralé podvozky, i když na ně mnozí „pějí chválu“. (jako tomu bylo v případě PV3S) Jenomže svět je už někde jinde. Navíc svým dosahem můžou chránit jen velmi omezeně. Jejich dosah a počet odpalovacích zařízení, který v současné době máme, neumožňuje pokrýt všechny příletové směry napadení a ani plochu Prahy. Snad jen umístění nejméně jednoho odpalovacího zařízení na Letné místo Kaplického knihovny by to vyřešilo (což je samozřejmě že nadsázka).

Je tedy potřeba, aby se za současných velmi složitých podmínek rozhodlo, co je skutečně účelné a jak se bude armáda reálně profilovat. Rozvoj moderních zbraňových systémů je extrémně drahý. Dnes je evidentní, že nejenom armáda, ale i obranný průmysl ztratily schopnost vývoje a následné výroby složitých technologií. Jako příklad lze použít letecký průmysl, ale nejenom ten. Musí být stanoveny priority a ty se musí respektovat, i kdyby to bylo sebe víc nepříjemné. Jenom tak bude možno transformovat armádu do menší struktury, ale dobře připravenou a vybavenou na ty činnosti, které budeme deklarovat společnosti i do NATO. Je ale nutné hned uvést, že základní prioritou je to co potřebuje ČR a teprve pak co si přeje byrokracie v Bruselu. Ostatně tak se chová většina našich „dospělejších“ partnerů v Severoatlantické alianci.

Pokud se bude armáda a někteří politici chovat v případě „KUB“ podobně jako v případě budoucího nákupu letadel Gripen, kde jsme již v pokročilé fázi mediální ofenzívy v přípravě veřejnosti na přímý bezvýběrový nákup letadel Gripen, zablokujeme další obrovskou investicí (jejíž účel bude nejasný a významově pro armádu nepodstatný) další rozvoj v oblastech, které armáda potřebuje a nedostávají se na něj finanční prostředky, ačkoli jsou formálně našimi zásadními prioritami.

Autor: Jiří Šedivý | pátek 15.10.2010 8:00 | karma článku: 20.03 | přečteno: 2816x

Další články blogera

Jiří Šedivý

Ukrajinu pravděpodobně čeká další zklamání z neúspěchu na bojišti

Není to tak dlouho, co drtivá většina analytiků předpovídala kolaps ruské obrany a spektakulární vítězství ukrajinských vojsk v nejdříve jarní ofenzívě 2023, a pak když nezačala brzy na jaře, letní ofenzívě. Opak se stal pravdou.

14.1.2024 v 16:20 | Karma článku: 41.38 | Přečteno: 7983 | Diskuse

Jiří Šedivý

Ukrajinci se nesmí držet sovětské doktríny, jinak bude vítězství velmi bolestné

Od konce minulého roku probíhá diskuse o tom, kdy a jak bude účinná jarní ukrajinská ofenzíva. Až nelogicky optimistické názory deformovaly skutečný obraz stavu ukrajinských vojsk k takové ofenzívě připravených.

25.7.2023 v 12:30 | Karma článku: 26.37 | Přečteno: 1062 | Diskuse

Jiří Šedivý

Válka o Ukrajinu v lednu nebude

Zaručené zprávy z úst některých politiků ale i vojáků o tom, že Rusko v lednu napadne Ukrajinu jsou neuvážené a situaci jen zhoršují. Tím vlastně nahrávají ruskému vládci Putinovi.

25.12.2021 v 9:55 | Karma článku: 27.83 | Přečteno: 1511 | Diskuse

Jiří Šedivý

Příliš výbušná krize na běloruských hranicích

Krize na východním křídle Severoatlantické aliance se dostala do nové fáze. Se zneužitím migrantů si zatím neumíme efektivně poradit.

29.11.2021 v 9:00 | Karma článku: 23.86 | Přečteno: 607 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.41 | Přečteno: 428 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 439 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 260 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3371

Armádní generál v záloze, někdejší náčelník generálního štábu AČR a velitel českého kontingentu IFOR (Bosna a Hercegovina).

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...